BiH dijaspora

Šta izbori u Austriji donose tamošnjej bh. dijaspori?

U trku za mjesta u austrijskom Parlamentu na vanrednim parlamentarnim izborima ušlo je osam stranaka. Predizborna kampanja, za koju kažu da je jedna od burnijih u posljednjih deset godina, zvanično je završena. Kakve su procjene, ko bi mogao činiti novu vlast u Austriji, istraživala je ekipa BHRT-a.

Austrijanci, njih 6,4 miliona s pravom glasa, sutra izlaze na vanredne parlamentarne izbore na kojima će izabrati 183 nova člana parlamenta. Izbori su raspisani nakon raspada koalicije zbog korupcijske afere „Ibiza“.

Posljednjih sedam dana kampanje, uglavnom desničarskih stranaka, proteklo je u znaku oštre retorike usmjerene na sve one koji nisu Austrijanci, što je izazvalo opravdanu bojazan i bh. građana koji žive i rade u Austriji.

Neki od austrijskih političara porijeklom iz BiH, zaštitu od širenja sve veće mržnje prema onima koji nisu Austrijanci vide u priznavanju bosanske nacionalne manjine kao šeste nacionalne manjine u Austriji.

Korupcijska afera Ibiza, ali ni brojne druge kojima su u centru pažnje bili desničarski političari iz Austrije, a u nekim medijima ovdje spominjani su i određeni kontakti sa političarima iz BiH i donošenje određenih pogodujućih zakona za pojedine kompanije iz Austrije u BiH, sve to nije smanjilo popularnost desničarskih stranaka u Austriji.

Prema posljednjim informacijama i anketama, ove stranke mogle bi sa strankom bivšeg kancelara Sebastijana Kurca činiti i novi vlast u Austriji u narednom periodu.

Posljednju riječ daće birači u Austriji na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za sutra.

Izvor: Harun Bošnjak/BHRT

Related posts

St. Louis / Bosanski policajac iz St. Louis: Izgledalo je kao rat

Urednik BiH Info Desk

MLADE BOSANKE NAJBOLJI PROMOTORI BIH U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

Bošnjaci Splita nakon sramne poruke “SMRT MUSLIMANIMA”: Pokušajte obući naše cipele pa ćete i sami naći odgovor

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment