BiH dijaspora

Na korak do ukidanja viza: Tek sada će uslijediti odlazak iz Hrvatske i BiH

banner

Američka administracija potiče gospodarstvenike Hrvatste da u što većem broju zatraže vize kako bi broj odbijenih zahtjeva pao na ispod tri posto, piše Večernji list, ističući da je Hrvatska na korak od ukidanja viza za SAD.

Napokon, 28 godina od neovisnosti Hrvatske, na pomolu je ukidanje viza za putovanja u SAD, navodi dnevnik.

Intenzivna suradnja hrvatske vlade i američkih partnera u tom segmentu, posebice od posjeta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića SAD-u početkom lanjske godine, dala je rezultata tako da je, uz iznimno važne sigurnosne kriterije i sporazume koji bi se trebali finalizirati ovog mjeseca, i broj odbijenih viza glavne prepreke za njihovo ukidanje, prema posljednjim podacima smanjen s 5,96 na rekordnih 4,02 posto, što je korak od granične vrijednosti od tri posto koja jamči ulazak u bezvizni program.

Kako bi se postigao još i taj cilj, američka je strana ohrabrila Hrvatsku da krene putem Poljske koja je ove godine smanjila broj odbijenica i ušla u bezvizni program širokom prijavom dužnosnika i gospodarstvenika te građana koji će sigurno dobiti vizu. U Hrvatskoj je na nekim razinama već pokrenuta takva akcija, ponajprije među gospodarstvenicima.

“Hrvatska je blizu zadovoljavanja kriterija i nastavit ćemo surađivati s relevantnim vlastima kako bismo pomogli Hrvatskoj da ispuni sve zahtjeve. Potičemo Vladu Hrvatske da preuzme aktivnu ulogu i da pogledaju koje je uspješne korake poljska vlada poduzela u nastojanju za prijam u program ukidanja viza” poručili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Što je to učinila Poljska i koja je pozadinska priča oko naglog smanjenja stope odbijenih viza s gotovo šest posto u 2017. na ispod tri posto? Ta je država, u dogovoru sa SAD-om, provela akciju poticanja svojih državljana da izvade turističku vizu za SAD.

Uz njih, poljski su dužnosnici također aplicirali za vize i tako smanjili stopu odbijenica. Koncentrirali su se na one skupine ljude koji, naravno, imaju veliku šansu za dobivanje viza. Takav bi način, o čemu se već dulje razgovara s Amerikancima, mogao teoretski funkcionirati u Hrvatskoj budući da su realne brojke odbijenica prilično male – oko 300 do 400.

Iako Amerikanci imaju diskrecijsko pravo odbiti zahtjev bez navođenja razloga, iz diplomatskih izvora navedeni list doznaje da se najviše odbijaju zahtjevi hrvatskih državljana podneseni u Srbiji i BiH, donosi zagrebački Večernji list.

Related posts

U najskuplji NASA projekat bio je uključen i Damir Ljubičić porijeklom iz BiH

BHD Info Desk Administrator

Chicago: Adnan Babajić iznenadio pjesmom u kojoj će se mnogi pronaći

Urednik BiH Info Desk

Lufthansa: Od 3. maja starta aviolinija Sarajevo – Frankfurt

Editor

Leave a Comment