Bosnia Appeal

Mostar domaćin Internacionalnog kongresa humanitarnih organizacija iz zemlje i dijaspore

Humanitarno udruženje “Istina” BiH i Radio BH dijaspore Nizozemska drugi put organizuju Internacionalni kongres humanitarnih i ostalih udruženja i organizacija iz zemlje i dijaspore, uključujući osnivačku skupštinu novog krovnog udruženja, kako je to najavljeno na prošlogodišnjem prvom kongresu u Sarajevu.

rvi kongres bio je održan u novembru 2018. godine u Sarajevu u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD). Drugi će biti održan 13. i 14. decembra 2019. godine u Mostaru u sardnji sa Udruženjem građana “Zajedno za nas grad” Mostar.

“Na Prvom kongresu smo imali predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Švicarske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Njemačke i Velike Britanije. Ovoga puta očekujemo još više učesnika, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz bh. dijaspore, poručili su i pozvali sva zainteresovana udruženja i organizacije da im se pridruže.

Cilj ovog kongresa je ujedinjenje svih zainteresovanih humanitarnih organizacije iz BiH i dijaspore s ciljem boljeg i transparentnijeg pružanja pomoći najugroženijim stanovnicima naše zemlje, kao i na svim ostalim poljima na kojima djelujemo da olakšamo rad i budu još efikasniji.

“Želimo svi zajedno, u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH, napraviti socijalnu kartu općina, odnosno cijele drzave te na taj način približiti potrebe naseg stanovništva u određenim segmentima. I po uputstvima EU institucije treba da rade u partnerstvu sa nevladinim organizacijama. Niko tu oblast ne može efikasno savladati sam, a svima nam je u cilju da socijalna situacija u BiH bude pozitivna”, poručila je u ime inicijativnog odbora za osnivanje saveza Munira Džabija, evropska humanistica Bosne i Hercegovine, dobitnica priznanja za humani rad Općine Goražde, ambasadorica humanitarnog udruženja Nova nada iz Norveške i humanistica decenije manifestacije Džek popularnosti.

Na ovom kongresu bit će održana i osnivačka skupština i bit će izabrano predsjedništvo, upravni i nadzorni odbor novog krovnog udruženja.

Na Prvom kongresu je bilo prisutno 150 osoba (učesnici Kongresa i specijalni gosti), dok na drugom očekuju njih oko 250.

Related posts

Deseta godišnjica ‘Nove Nade’: Most između ljudi u Norveškoj i BiH je izgrađen

Editor

Veliki broj Jajčana koji žive u dijaspori svakodnevno pomaže javnu kuhinju u svom gradu

Pomozi ba: Oboljeli dječaci Armin, Muhamed i Fikret nas trebaju!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment