BiH dijaspora

Goražde: Priča o Ekremu je priča o povratku

Ekrem Fejzić je u ranoj mladosti, s 20 godina otišao na rad u Njemačku. Pola stoljeća kasnije, put ga vraća u grad na Drini. Kaže da je pokretanje posla i stvaranje nečeg trajnog u Goraždu za njega uvijek bila “nezavršena zadaća” te ju je sada odlučio privesti kraju.

Na zidinama ranije planirane velike porodične kuće izgradio je motel, koji polako postoje prepoznatljiva adresa za poduzetnike i turiste koji posjećuju Goražde. Priča o Ekremu je priča o povratku i mogućnostima koje nudi povezivanje lokalnih zajednica s bh. dijasporom,piše portal “Klix.ba”.

“Rođen sam 1951. godine, završio sam Školu učenika u privredi, do 70-ih sam se dodatno školovao u Tehničkoj školi. Sa 20 godina sam odlučio da krenem za Njemačku, s namjerom da tamo budem godinu-dvije, da nešto zaradim, da se ponovno vratim, ali od te godine prođe skoro 50 godina, čitav jedan život. Želja za ovim gradom je uvijek ostala, svake godine bih dolazio dva ili tri puta godišnje. S motelom Fejzić došlo je vrijeme da zaokružim tu priču”, s osmijehom nam govori Ekrem.

U Njemačkoj je radio kao poslovođa na postavki aluminijskih fasada, a 90-ih godina je krenuo s pokretanjem samostalne firme, koju danas vodi njegova kćerka.

“Uspješno sam radio u Njemačkoj, stekao sam znanja. U Njemačkoj sam pokrenuo biznis koji postiže dobre rezultate. Nikad nisam odustajao od ideje da nešto pokrenem, te na kraju svog radnog vijeka ovo napravim u BiH. Htio sam pomoći ljudima koji dolaze da rade, da nekome bude dobro od toga što radimo. Drago mi je vidjeti ove mlade ljude koji su posao našli u ovom motelu. U svemu tome dijelimo taj entuzijazam da ova ideja može uspjeti”, dodaje Ekrem.

Motel Fejzić ima 12 apartmana i 30 ležajeva koji su opremljeni najmodernijim namještajem. Tri mjeseca od otvorenja, motel osigurava smještaj brojnim poslovnim ljudima koji dolaze u Goražde, ali ponudu prepoznaju i turisti.

“Potrebno je poduzetnicima otvoriti vrata, da imaju mjesto da se uključe. Kao grad koji je postao prepoznatljiv po ulaganjima treba ovakav motel i smještaj. U našem objektu organizuju se sastanci i konferencije manjeg obima. Naša namjera je proširiti taj prostor, kako bi mogao biti i za tu namjenu korišten. Mi nećemo stati. Idemo dalje. Želimo otvoriti turističku agenciju, proširiti objekat, razvijati ponude za različite vrste posjetilaca. Danas Goražde privlači blizinom prirodnih ljepota. Također, grad je blizu Sarajevu i Višegradu, te se nalazimo na nekoj sredini, gdje možemo biti dobra odmorišna tačka za ture. Goražde privlači brojne istraživače svojom pričom iz rata, gdje posjetioci žele saznati više o svakodnevnici života ‘enklave Goražde’. Mislim da smo još uvijek neotkriveni za svijet, a nosimo toliko puno važnih priča, koje se ne mogu pronaći svugdje”, prepričava svoju viziju razvoja ponude.

Ekremova priča je prepoznata i u okviru programa tehničke podrške USAID Projekta “Diaspora Invest”. Fejzić poručuje da je izuzetno važno poslati ohrabrujuću poruku bh. dijaspori da se vrati, te uloži svoje znanje i novac u rodni kraj.

“Ja sam na putu da se vratim u Goražde. Osiguravam još uvijek podršku oko nabavke i poslova za moju firmu u Njemačkoj, ali sve više vremena provodim ovdje. Dobro znam šta znači u svijetu se boriti, ali se ja nadam da će se mnogi vratiti. Ovdje se može dobro živjeti, ima vremena za odmor, za sadržaj. Ne pada nigdje ništa, niti je tamo padalo, niti će ovdje, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu”, zaključuje Ekrem Fejzić.

BHDINFODESK

Related posts

Profesorica Amra Šabić-El-Rayess iz New Yorka: Amerika me sve više podsjeća na BiH uoči rata

Editor

BURLINGTONSKA PODRŠKA HADŽIKADIĆEVOJ PLATFORMI ZA PROGRES

Carina: Šta se smije, a šta ne unijeti u Hrvatsku

Leave a Comment