BiH dijaspora

Beču trenutno nedostaje 9.000 njegovatelja

Prema procjenama stručnjaka, medicinsko osoblje će se naći na listi deficitarnih zanimanja do kraja 2020. godine.

Deficitarni kadar je s jedne strane posljedica starosne strukture uposlenika u tom sektoru, koji u narednom periodu odlaze u penziju, a s druge strane je rezultat konstantnog rasta broja stanovnika u austrijskoj prijestolnici.

Prema predviđanjima, prirodni priliv apsolvenata 2021. godine neće moći zadovoljiti trenutne potrebe tržišta rada. Inicijativu za uvođenje profesije njegovatelja svih profila na listu traženih zanimanja pokrenuo je član vlade pokrajine Beč i gradskog senata, Peter Hacker, iz resora za socijalna pitanja, zdravstvo, i sport.

Trenutno se na listi nalazi 45 deficitarnih zanimanja. Dodavanje njegovatelja na popis znači da se tržište otvara i za osoblje iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Austrijskim zakonom o zapošljavanju stranaca reguliran je fleksibilniji migracijski sistem.

Uz pomoć Crveno-bijelo-crvenog kartona stručni kadar iz trećih zemalja zajedno sa svojom porodicom može trajno useliti u Austriju, na temelju kvalifikacija i kriterija tržišta rada.

BHDINFODESK

Related posts

Putem svoga ministra Vlada Kanade poslala čestitku za Dan državnosti BiH – “bosanskohercegovačka zajednica poboljšava društveno i kulturno tkivo Kanade”

Urednik BiH Info Desk

Konferencija poslovne dijaspore ‘Reconnect’ ove godine online

Urednik BiH Info Desk

Porodica moli za pomoć: Armin Šabić, porijeklom iz BiH, nestao u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment