Dopunske škole

Memorijalni centar Srebrenica i Univerzitet Denver povezani online

banner

Memorijalni centar Srebrenica je u vrijeme pandemije virusa COVID-19 većinu svojih poslova i komunikacija premjestio na online komunikaciju.

Tim upravo završava novu brošuru za buduće posjetioce Memorijalnog centra u budućnosti. Tim je razvio nekoliko virtuelnih tura, a predavači Memorijalnog centra redovno gostuju u online nastavi različitih univerziteta i istraživačkih centara. Jučer je održano online predavanje sa studentima programa za buduće socijalne radnike pri Univerzitetu u Denveru.

 – Imao sam priliku da podijelim ličnu priču kako sam preživio genocid, ali i da dam šire informacije o kontekstu genocida u Srebrenici i svemu što je prethodilo. Studenti su pokazali veliki interes i za pitanje takozvanog historijskog revizionizma i negiranja genocida. Oni dolaze dvaput godišnje u BiH da uče o različitim praktičnim primjerima vezanim za njihov poziv, te je ova online sesija, na neki način zamjena za takav susret, zbog nemogućnosti putovanja – kazao je Hasan Hasanović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Profesorica Ann Petrila je direktorica bosanskog programa pri fakultetu-partneru. Ona predaje studentima predmete genocid, propaganda i nacionalizam.

– Kroz svoja predavanja, Hasanović je dao veliki doprinos u educiranju velikog broja studenata na ovom programu Univerziteta u Denveru o genocidu u Srebrenici i opasnostima negiranja i glorifikacije ratnih zločinaca. I ne samo to, ovakva predavanja im daju značaj uvid u širu sliku i znanje o Bosni i Hercegovini, u prošlosti, ali i kroz kršenja ljudskih prava koja se i dalje događaju – poručila je profesorica Petrila.

 Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kaže da, uprkos svim izazovima, ova institucija nastoji napraviti sve što je moguće da se sve aktivnosti nastave realizirati, a da se pritome zaštiti zdravlje zaposlenika.

 – Nikada nije bilo važnije da se otvorimo prema svijetu, ispričamo našu priču i podijelimo ono što neki vole zvati ‘naučenim lekcijama’. I zbog toga, svaki oblik zvanične saradnje i rada sa institucijama, poput ove sa Univerzitetom u Denveru, ima svoju težinu na tom putu – zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

BHDINFODESK

Related posts

Stuttgart-Feuerbach: Upišite i vi svoju djecu bosansku dopunsku školu!

Urednik BiH Info Desk

Škola mentalne aritmetike u Beču

BHD Info Desk Administrator

Održan seminar za nastavnike i nastavnice bosanskog jezika u Njemačkoj: IZAZOVI I ZNAČAJ OČUVANJA MATERNJEG JEZIKA U DIJASPORI

Editor

Leave a Comment