BiH dijaspora

Dvoje bh. državljana iz Španije vratilo se u BiH

banner

Dvoje  bosanskohercegovačkih državljana je u utorak napustilo Kraljevinu Španiju te su letom preko Frankfurta stigli u Zagreb a potom i u BiH, saznaje Fena u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Španiji.

Riječ je o bh. košarkašici Miljani Džombeta kojoj je istekao ugovor te studentu iz Sarajeva koji je dobio stipendiju za Francusku.

Za let iz Barcelone za  Zagreb preko Frankfurta  ambasada BiH u Španiji je morala dobiti dozvole ambasada Bosne i Hercegovine u Njemačkoj i Hrvatskoj, a radi se o jedinim međunarodnim letovima i to kompanije Lufthansa koja leti u Zagreb, te avio-kompanije Croatia Airlines.

Međutim do statusa putnika na ovim letovima je teško doći i potrebno je da se dobiju određene dozvole, a još je oko 15 bh. državljana koji čekaju da izađu iz Španije.

Parlament Kraljevine Španije danas bi trebao odlučivati o  produženju vandrednog stanja na još 15 dana.

Do kraja narednog mjeseca, postepeno će se ublažavati mjere i kako bi do kraja juna Španija došla u  fazu “nove normalnosti”.

Vladin plan ima četiri faze, od 4. maja je nulta faza koja traje  do 11.maja u okviru koje je uvedena obaveza nošenja maski u javnom prijevozu, počeli su raditi  mali biznisi, grad je živnuo, broj zaraženih i umrlih znatno opao.

Ipak, stalno se upozorava da je virus još tu i da se mjere koje su na snazi moraju poštovati.

Faze će se u narednom periodu prilagođavati stanju na terenu.

Related posts

Zbog migracije mladih, Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi eura

Editor

Dvadeset dvogodišnji mladić iz BiH nastradao u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u SAD-u

BHD Info Desk Administrator

Za dvije godine BiH napustilo više od 620 ljekara

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment