Društvo

Inzko je među srebreničkim nišanima obećao zakon o zabrani negiranja genocida, neka to ispuni

banner

Visoki predstavnik u BiH ima obavezu nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog prava, kaže u razgovoru za Patriju Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

“Činjenica je da su pojedini zastupnici u Parlamentu BiH pokretali inicijativu za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina ali ta inicijativa nažalost, zbog opstrukcije zastupnika iz entiteta RS i uz podršku HDZ-ovih zastupnika nikada nije prihvaćena i sve su naznake da Parlament BiH još nema volje za donošenjem takvog zakona”, poručuje Tahirović. 
.
Zbog toga, dodaje, kao jedina opcija nameće se proglašenje zakona od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. 

“Osim toga,sam visoki predstavnik je na međunarodnoj konferenciji koju smo organizovali u junu 2019. godine, ali i na komemoraciji 11. jula iste godine u Potočarima, obećao, da, ‘ako Parlament BiH ne usvoji zakon, on će to učiniti prije 25 godišnjice”, poručuje Tahirović. 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjeća Inzka na obećanje i poručuje: “obećanje visokog predstavnika smatramo kao obavezu prema žrtvama, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je to rekao na komemoraciji u Potočarima. Očekujemo da održi svoje obećanje”.

A ako je visoki predstavnik zaboravio, podsjetit ćemo ga na njegove riječi 11. jula 2019. Godine. “Iduće godine ćemo sigurno imati zakon, na 25. godišnjicu genocida“, kazao je Inzko.

Inače, pripreme za obilježavanje četvrt stoljeća od najvećeg zločina na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata idu svojim tokom i pored epidemije koronavirusa, koja je pogodila našu zemlju. 

Najbliža rodbina onih koji stradaše u srebreničkom genocidu nadali su se da će Inzko učiniti obećano i da će biti zaustavljeno negiranje genocida i poigravanje sa žrtvama. 

Inzko ima još vremena da uradi ono što ovako ustrojen Parlament BiH neće nikada, a zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog prava put je kojim će se osigurati da generacije koje dolaze znaju ko je bio dželat a ko žrtva. 

Patria

Related posts

Za gubitak kilograma preporučuje se žustro, brzo hodanje

Editor

Njemačka štampa: Divljenja vrijedni protesti učenika u Jajcu

Odlazak iz BiH: Sve manje upisanih učenika, za pet godina 32.202 srednjoškolca manje

Leave a Comment