Društvo

Koronavirus: Njemačka se lagano vraća u normalu

banner

Pogođena pandemijom zbog korona virusa Njemačka se polahko, ali sigurno vraća u normalu. Prema jutrošnjim podacima (četvrtak, 21.05.2020), u Njemačkoj je u protekla 24 sata virusom korone zaraženo 745 osoba, izvještava Institut Robert Koch (RKI). Ukupan broj zaraženih korona virusom u ovoj zemlji je 176.752, a oko 158.000 pacijenata se oporavilo.

Prema novoj, dnevnoj statistici RKI, broj aktivnih slučajeva koronavirusa u odnosu na jučerašnji dan smanjen je za 412. Broj reprodukcije je trenutno ispod 1. Prema RKI-ju, broj reprodukcija u utorak je iznosio 0,86. To znači da svaka zaražena osoba u prosjeku zarazi nešto manje od druge osobe. Takozvana R-vrijednost prikazuje proces infekcije otprilike jednu i pol sedmicu prije. Od četvrtka RKI je dao i takozvani 7-dnevni R. Odnosi se na duže razdoblje i stoga je manje podložna dnevnim fluktuacijama. Prema procjeni RKI-ja, ta vrijednost iznosila je 0,81 (19,5, 0 sati). Prikazuje proces infekcije prije 8 do 16 dana.

Broj novih infekcija u Njemačkoj opada od kraja marta. U međuvremenu se svakodnevno otkriva manje od 1.000 novih slučajeva. Zdravstvene vlasti i dalje opisuju situaciju kao dinamičnu, može se promijeniti u bilo kojem trenutku.

Budući da se krivulja novih infekcija konstantno usporava, savezne i pokrajinske vlade odlučile su se na različite mjere ublažavanja. Na primjer, Bundesliga je nastavljena prošle subote, na radost ljubitelja fudbala širom svijeta, restorani i kafići ponovo su otvoreni od ponedjeljka, a kampovi mogu ponovo početi funkcionirati u skladu sa određenim zdravstvenim uvjetima. Kada se radi o daljnjem ukidanju poduzetih mjera zaštite, svaka od 16 njemačkih pokrajina može raditi šta želi i smatra ispravnim.

Ugroženi zdravstveni radnici

Njemački mediji su posljednjih dana posebnu pažnju posvetili ljudima koji su najviše izloženi riziku od zaraze korona virusom. Tako, prema izvještaju medija, češće nego prosječno, virus korone pogađa zaposlenike bolnica i staračkih domovima u Njemačkoj. Prema istraživanju „Süddeutsche Zeitung“, od sredine aprila, svakog dana se zarazi više od 230 ljekara, medicinskih sestara i drugih zaposlenih u zdravstvenim profesijama.

Ukupno, oko 20.000 zaposlenih iz ovih oblasti zarazilo se virusom korone, javlja taj list, pozivajući se na informacije iz RKI-ja. To odgovara oko jedanaest posto svih zaraženih. Najmanje 894 osobe iz zdravstvenog sektora morali su biti hospitalizirani, a najmanje 60 ih je umrlo od posljedica plućne bolesti Covid-19.

Da se život u Njemačkoj polahko ali sigurno vraća u normalu dokaz su i pune ulice njemačkih gradova. Jednostavno, ljudi su poželjeli život bez ograničenja.

Iako iz Svjetske zdravstvene asocijacije upozoravaju da još nije vrijeme za otvaranje evropskih granica, zbog straha od mogućih novih zaraza, za pretpostaviti je da će, zbog velikog pritiska javnosti, granice uskoro biti otvorene, za sve.

Haris Halilović

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 65/ 205: VIRUS, BICIKLO I „NAGRADNA IGRA“

BHD Info Desk Administrator

Danas sa Crnog vrha starta “Marš mira 2020”

BHD Info Desk Administrator

Na današnji dan, 20. jula 1992. godine, u Bišćanima kod Prijedora zbio se bezočan zločin: PRED OČIMA MAJKE HALIME DŽELATI JOJ UBILI PET SINOVA I SUPRUGA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment