BiH dijaspora

Italija: Džemat Biella kupuje prostorije za svoje aktivnosti

Džemat Biella, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, sklopio je kupoprodajni ugovor za kupovinu objekta za mesdžid i sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji. 

Predsjednik džemata Alija Salihović u razgovoru za Preporod.info je podsjetio da je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji osnovana 2019. godine, sa sjedišem u Bielli.

– Osnovana su tri džemata iz različitih regija: Biella, Verona i Brescia, a očekujemo, ako Bog da, da nam se priključe i naša braća iz grada Piacenza, Trst. Ovaj projekat je urađen zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH. Napomenuću da smo mi od 2007. godine radili na ideji da Islamska zajednica institucionalno bude zastupljena u Italiji. Radilo se sa ekspertima prava, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH i prošle godine smo učinili ovaj historijski korak – izjavio je on.

Alija Salihović/Foto: BHDINFODESK

Kazivajući o objektu, Salihović je naveo da isti ima oko 500 kvadratnih metara.

– Objekat je na dva sprata, gdje već imamo sjedište i mektebske prostorije. Posjeduje dvorište i parking, a u neposrednoj blizini imamo i javni parking na raspolaganju, tako da je i pitanje parkinga riješeno. Objekat je starije izgradnje i neophodna je restauracija. Cijena objekta je 50.000 eura i imamo rok isplate – objasnio je.

Također, istakao je da imaju i plan adaptacije.

– Imamo u planu renovirati objekat, uraditi ured IZ, biblioteku, abdesthanu, stan za imama, stan za musafire, priručnu kuhinju, salu za razne događaje, predavanja, iftare i slično – naveo je Salihović i dodao da ih posebno raduje činjenica da je kupovina objekta prihvaćena od svih građana, koji i svojim djelima i podržavaju džemat Biella i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Italiji.

Za kraj našeg razgovora, Salihović je uputio posebnu zahvalu tamošnjim vlastima.

– Ovom prilikom želim zahvaliti italijanskim vlastima što su nam dozvolili puštanje ezana na otvorenom u mjesecu ramazanu i za odobrenje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, uz poštivanje mjera sigurnosti, tako da će ova dva događaja zasigurno ostati u našim sjećanjima. Također, koristim priliku da se obratim našoj braći i sestrama, svim muslimanima, da budu dio ovog historijskog projekta i da učestvuju u kupovini naše džamije i sjedišta Islamske zajednica Bošnjaka u Italiji kao vakifi – poručio je Alija Salihović, predsjednik džemata Biella.

(R.A./Preporod.info)

Related posts

Saborski zastupnik Krešo Beljak: Ukinuo bih glasove dijaspore

Editor

Ahmed Lindov: Norveški mediji su okarakterisali BiH kao državu koja je odmah počela uvoditi mjere za zaštitu svojih građana

Urednik BiH Info Desk

U Stuttgartu na Dan državnosti BiH: PROMOVISANA KNJIGA – UDŽBENIK BOSANSKI JEZIK

Leave a Comment