Moj stav

Apsurd: Na crnoj listi SAD-a zbog korupcije, a u BiH će pratiti rad Agencije za prevenciju korupcije

banner

Nikola Špirić, koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije, imenovan je zvanično kao član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.
Parlamentarna skupština BiH je na 6. sjednici Doma naroda, održanoj 28. maja 2020. godine, i na 12. sjednici Zastupničkog doma, održanoj 15. septembra 2020. godine, donijela odluku o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, navodi se u Službenom listu BiH.

Odluka je stupila na snagu 15. septembra 2020. godine, ali je tek sada obajveljena u Službenom listu BiH.
Na period od četiri godine imenovani su Halid Genjac, Borjana Krišto i Nenad Stevandić iz Zastupničkog doma i Nikola Špirić, Amir Fazlić i Bariša Čolak iz Doma naroda.

Nikola Špirić se više od dvije godine nalazi na crnoj listi Vlade Sjedinjenih Država zbog sumnje da je bio umiješan u korupciju.

Naime, u septembru 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je Špirić “uključen u javnu korupciju”. Na crnoj listi SAD-a završio je zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e.

“Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Odluka/Screenshot

BHDINFODESK

Related posts

DUBIČKA MOČVARA

OTKRIVENO KO JE ‘SAVO IZ NJEMAČKE’ KOJI JE PRIJETIO DODIKU: Uživo na TV pitao može li se likvidirati kao Kenedi

Editor

NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment