BiH dijaspora

(Video) Dr. Almasa Hadžiahmetović Bass, stručnjak za razvoj lijekova u SAD: Kako se testiraju COVID-19 vakcine?

banner

Gost novog videa serijala “60 sekundi o koroni” koji provodi Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke je dr. Almasa Hadžiahmetović Bass, stručnjak za razvoj lijekova iz SAD koja je govorila o COVID-19 vakcini.

Vakcine godišnje spase milione života. Međutim, proces razvijanja nove vakcine ili lijeka je veoma dug i kompleksan koji obično traje 10 do 14 godina. U slučaju COVID-19 vakcine, kao nikad u historiji, ovaj proces je mnogo ubrzaniji. Međutim, prije nego što vakcina bude odobrena od strane zdravstvenih državnih institucija, ona mora proći različite faze kliničkih studija.

Koje su to faze testiranja i na koji način se one rade, koliko se u ovom trenutku testira COVID-19 vakcina, te ko je započeo posljednju fazu testiranja, možete pogledati u videu ispod:

You Tube

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVIDA-19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

BHDINFODESK

Related posts

FlyBosnia povezala London i Sarajevo, uskoro linije za Rim I Pariz

Editor

Tania Valeria Raguž: Prerano je otišla diplomatkinja koju su svi beskrajno voljeli

WASHINGTON: DAJTE SVOJ DOPRINOS NA GALA VEČERI 2019. SAVJETOVANOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment