Govor zemlje moje

VKBI će dostaviti Rječnik bosanskog jezika svim ustanovama u RS-u

banner

U prostorijama Vijeća održan je nedavno susret Radne grupe Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca koja je razmatrala informativno-analitički materijal o položaju ostvarivanja temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka.

Radnu grupu su činili prof.dr. Enver Imamović, prof.dr. Enes Pelidija, prof.dr. Smail Čekić, prof.dr. Dževad Jahić, prof.dr. Hasan Muratović (putem skypa), prof.dr. Muriz Spahić i mr.sc. Emir Zlatar.

Radna grupa usaglasila je nacrt teksta dokumenta o simbolima Bošnjaka (grbu i zastavi) koji će se razmatrati na sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, u kojem pored VKBI participiraju Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, Koordinacija bošnjačkih županijiskih vijeće R Hrvatske i predstavnici Bošnjaka u Konsultativnom vijeću zajednica pri kabinetu predsjednika Kosova. Sjednica Ureda održaće se u prvoj polovini mjeseca novembra ove godine.

Radna grupa smatra da je potrebno raditi na uspostavi zajedničke ustanove (organizacije) o temeljnim elementima nacionalnog identiteta Bošnjaka (Matica) koja bi imala javne ovlasti u pogledu definiranja bosanskog jezika, književnosti, obrazovanja, historije, geografije, umjetnosti, svakako uvažavajući činjenicu da ova pitanja moraju biti u skladu sa pozitivnim zaknskim propisima. Modeli u susjednim državama o pravnom statusu i načinu uspostave matičnih narodnih ustanova biće predmet analiza u cilju definiranja ovih pitanja.

Zaključeno je da institucije RS krše temeljna ljudska prava Bošnjacima u Republici Srpskoj ne dozvoljavajući bošnjačkoj djeci da izučavaju svoj maternji – bosanski jezik. Ovaj anticivilizaciski čin, kojime se brani jednom narodu da izučava i koristi svoj maternji jezik nije zabilježen u modernoj povjesti svijeta.

U narednom periodu predstavnici Vijeća će dostaviti IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika svim ustanovama u RS gdje se zabranjuje bosanski jezik, kako bi se i faktički negatori bosanskog jezika suočili sa postojanjem i bogatstvom bosanskog jezika, prenosi Faktor.

Related posts

Predstavljen novi Pravopis bosanskog jezika lingviste Dr. Senahida Halilovića : Kao autora Pravopisa, oduševljava me ideja da će on u svakom trenutku biti dostupan širokoj publici

Slovenija: Bošnjak – Latice (Prilog za književnost i jezik)

Editor

Preminuo akademik Senahid Halilović, autor Pravopisa bosanskoga jezika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment