BiH dijaspora

Farski Otoci: Inženjer Bišćević učestvovao u gradnji nove svjetske atrakcije

Sead Biščević je zaslužan što se bh. zastava našla u novoizgrađenom podmorskom tunelu Eysturoy na Farskim Otocima.

Ovaj Bosanac s Norveškom adresom je rodni Sanski Most napustio 1993. godine, zbog zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njegov novi dom postao je Stavanger, grad u kojem se ostvario i u poslovnom svijetu.

Biščević je suvlasnik firme Roxel Infra As, specijalizirane za elektronske radove, a jedan od njegovih najznačajnijih projekata je rad na najdužem podmorskom tunelu na svijetu Ryfast, kao i radovi na novoizgrađenom tunelu Eysturoy na Farskim Otocima.

Eysturoy tunel privukao je pažnju brojnih svjetskih medija, s obzirom na to da je riječ o mreži tunela s kružnim tokom koji se nalazi 187 metara ispod mora. Podvodni tuneli povezuju ostrva Streymoy i Eysturoy u mrežu dugu oko 11 km.

Uspješni Bosanac ističe da kada ide u obilazak radova ima kacigu sa zastovom BiH, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Naša zastava našla se tako i u tunelu Eysturoy na Farskim otocima. U petak smo predali radove državnoj upravi za ceste Farskih Otoka i to 39 dana prije roka”, kazao je.

Biščević je jedan od mnogobrojnih koji se ostvario izvan granica svoje domovine.

“Mnogi Bosanci rade odgovorne poslove i priznati su u Norveškoj, kao i ja. Nikad ne zaboravljamo domovinu, u svakom uspješno obavljenom posalu tu je i zastava BiH. S obzirom na to da imam udjela u izgradnji tunela Eysturoy i naša zastava je tu”, istakao je.

BHDINFODESK

Related posts

LAS VEGAS: POČEO BALKAN SOCCER CAMP

Kanada: Reakcija povodom sramne i skandalozne dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peter Handke

Urednik BiH Info Desk

CIK omogućio glasanje iz Češke, Francuske i Grčke putem DKP-a BiH

Editor

Leave a Comment