BiH dijaspora

Farski Otoci: Inženjer Bišćević učestvovao u gradnji nove svjetske atrakcije

banner

Sead Biščević je zaslužan što se bh. zastava našla u novoizgrađenom podmorskom tunelu Eysturoy na Farskim Otocima.

Ovaj Bosanac s Norveškom adresom je rodni Sanski Most napustio 1993. godine, zbog zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njegov novi dom postao je Stavanger, grad u kojem se ostvario i u poslovnom svijetu.

Biščević je suvlasnik firme Roxel Infra As, specijalizirane za elektronske radove, a jedan od njegovih najznačajnijih projekata je rad na najdužem podmorskom tunelu na svijetu Ryfast, kao i radovi na novoizgrađenom tunelu Eysturoy na Farskim Otocima.

Eysturoy tunel privukao je pažnju brojnih svjetskih medija, s obzirom na to da je riječ o mreži tunela s kružnim tokom koji se nalazi 187 metara ispod mora. Podvodni tuneli povezuju ostrva Streymoy i Eysturoy u mrežu dugu oko 11 km.

Uspješni Bosanac ističe da kada ide u obilazak radova ima kacigu sa zastovom BiH, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Naša zastava našla se tako i u tunelu Eysturoy na Farskim otocima. U petak smo predali radove državnoj upravi za ceste Farskih Otoka i to 39 dana prije roka”, kazao je.

Biščević je jedan od mnogobrojnih koji se ostvario izvan granica svoje domovine.

“Mnogi Bosanci rade odgovorne poslove i priznati su u Norveškoj, kao i ja. Nikad ne zaboravljamo domovinu, u svakom uspješno obavljenom posalu tu je i zastava BiH. S obzirom na to da imam udjela u izgradnji tunela Eysturoy i naša zastava je tu”, istakao je.

BHDINFODESK

Related posts

Covid-19: Slovenija sutra uvodi policijski sat

BHD Info Desk Administrator

Slovenija uvela on line vinjete, dostupne na mobitelu

Urednik BiH Info Desk

Otvoreni poziv da se 9. januar obilježi kao Dan početka genocidne agresije na BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment