BiH dijaspora

I bez Oskara ovo je noć kada je pobjedila istina o genocidu u Srebrenici

Velika noć za BiH, za Srebrenicu, za pravda i istinu i za bolju i ponosnu BiH. Čestitke Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma na historijskom uspjehu, ne samo bosanskohercegovačkog filma, već i države BiH.

Ovaj film  je i poziv čuvarima kulture sjećanja na akciju. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu jeste pitanje očuvanja identiteta BiH, Evrope i svijeta. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet. A taj identitet, koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje BiH ne može bez istine i pravde. Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava  i ponižavanje države BiH, film odgovara umjetničkim pozivom na hod prema istini i pravdi sve dok se BiH ne oslobodi. Jer sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati.

To mora biti jasno negatorima koji nisu dostojni imena i časti zemlje BiH i časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za slobodu zemlje BiH. Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici cini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život.

Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša zrtava. Istina i Pravda su jedino što tražimo, i jedino što nam i pripada. U ovome filmu treba da se nadju kako prezivjele zrtve i svjedici genocida, tako i negatori genocida i falsifikatori sudskih, politickih, naucnih i sada umjetnickih istina o genocidu. Film je dokument u historiji, kao opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti. 

Emir Ramić

Institut za istrazivanje genocida Kanada. 

Related posts

AMERIČKI SAN LOGORAŠA OMARSKE

CIK: Evo u kojim ambasadama će moći glasati državljani BiH koji žive u dijaspori

Urednik BiH Info Desk

IGK uputio otvoreno pismo Christianu Schmidtu: Smjenite načelnika Opštine Srebrenica

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment