Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 357: BABA CHE I ILIJA PANTIĆ

banner

Piše: Sead Hambiralović

”…Mostove graditi treba/ obale da budu bliže/ preko mosta se prijatelju ide/ po osmjeh i zagrljaj…“ („Mostovi“ u knjizi Novo sunce, S.H.)

Kada sam se prije četiri decenije mladjahan ukazao u nekada čuvenoj zvorničkoj Tvornici glinice Birač da delam oko informisanja i propagande, slovio kao „dečko koji obećava“. Zaredao izložbe slika, prvi roman, prvi nagradjeni film, osnovao stonoteniski klub i filmski, pa emisije na radiju, tekstovi po novinama … Pa će se u punom tvorničkom restoranu na sastanku predložiti da budem predsjednik omladine. Odbio biranim riječima, a prihvatio Ilija Pantić. Bila je ta pozicija na cijeni, otvoren put da se bude na „bini“ medju onima koji su „neko“ u gradu, brže dobije stan. Dobiću i ja i- nisam pogriješio!

NI GOVORA O NEKOM DUGU: Uvijek se na ulici lijepo pozdravljali i mijenjali pokoju. A nikad da „sjednemo“ i pitam kako je on „to“ doživio. To: ja neću- on hoće…I kad se hoće: u Karakaju (ispravnije Karakej, onomad s prve u Konjicu legendarni Zuko Džumhur kada je čuo da sam iz Zvornika, a znači Crna stijena, op.a.) nakon što sam završio nešto u novoj upravnoj zgradi Vodovoda- auto svira i stade. Ilija razvukao osmjeh i predlaže da odemo na kafu.

Odavno se u rodnom gradu nisam tako lijepo osjećao. Filmskom brzinom kako je „prošao“ minulih godina. Kad je u Glinici izgubio posao, osnovao vlasitu firmu. Dobro mu išlo i najvažnije, veli – „ostao čistih ruku“. Ne čudi od koga je otpao- mama Ruža je bila jedan od zaštitnih znakova grada. Učestvovala u borbama za oslobodjenje Tuzle… A sada mu dobro idu (i) penzionerski dani. Vaga hoće li otvoriti plantažu borovnica u Zelinju, a zaintigrilalo oko specijalnog soka na principu turšije od šumskog voća. Valjalo vidjeti kako to „producira“ i jednu flašu poklonio.

Super je Ilijino „mjesto“ u novootvorenom restoranu sa pogledom na Drinu. Bi mutna i to malo pokvari. Nekako svoji a sve nadomjesti njegova priča i osebujna vedrina. Pa još „prepoznavanje“ ko je bio za susjednim stolom. Dvije postarije dame, jedna je bila na kolegiju prijašnjeg gradonačelnika Aćimovića kada sam pozvan da prezentujem „moje glavno“, a pisano kako je na kraju poentirano sa zgodnom upadicom još „prijašnjijeg“, Boška Milića.

NA DRUGOJ OBALI: Neobičan je osjećaj spoznaja da me još „ima“ u protjeranom gradu. Pa i na drugoj obali. Haj da probam konačno izganjati staru deviznu štednju- preporučeno kako je najbolje sa te strane probati. Neko zove, jesam li taj i taj? Ljubinka Simanić Gligorić, čita moje kolumne. Šta mi je Muhamed? Amidža, ostavio je traga u Hidroelektrani. Mnoge inovacije su njegove, pa mu pred penzionisanje „priznato“ i kao nagrada mjesec dana da obidje najveće hidroelektrane u bivšem Sovjetskom Savezu…(Spominjem ga u stihovima poeme Oprost u filmskoj storiji, ukucati na Google „Putevima Hasana Kaimije“, op.a.).

Ljudi ostaju ljudi: Ilija Pantić i Ljubinka Simanić Gligorić / Foto: S.H.

Ljubinka je bila laborant u zvorničkoj bolnici, odakle nosi lijepe uspomene. Potom u Malom Zvorniku dočekala penziju. Ali ne može s mirom, pa je sin zove Baba Che (Che Guevara). Vidjeno, znano kako to oni koje boli nepravda i ovovremene gluposti. Haj, da je slikam sa pozadinom da se vidi Zvornik. Stotinjak metara nizvodno je pozicija odakle se nekada mogla snimiti najbolja panorama. Prije četiri decenije išao prvi kadar moga filma Na brdu iznad grada. Za kamerom je bio Mitar Živojinović, a godinu pred rat angažovao Ahmeta Bajrića Blicka da sa „tog“ mjesta uradi kvalitetan slajd za monografiju Birač…

Sad ponovo riktam kadar a Drina i sa ove strane mutna. I po sredini i uz bosansku obalu. Kao i ova (ne)vremena- bas nikako da se razvedri..! A „nagovorio“ i Ljubinku i Iliju da se pod obavezno nasmiješe. Jedan će naš u Bergenu kako da se smije kad nije do smijeha! E pa, to je već struka zašto je bolje.

P.S.

S razlogom ove kolumne se isključivo bave tematikom vezano za Zvornik, Tuzlu i dijasporu. Linkovi važnijih tekstova, otvoriti na Google:

Bijeli golub ponovo (ne)leti 337: TRI „UKAZIVANJA“ U ZVORNIKU – BHDINFODESK

bhdinfodesk.com/2021/09/20/bijeli-golub-ponovo-neleti-346-zasto-je-zvornik-tuzla-5149/

https://bhdinfodesk.com/2021/11/22/bijeli-golub-ponovo-neleti-356-ode-dobra-tuzlanska-dusa/


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

aboravite na lijekove, jer 2 jeftina i prirodna sastojka rješavaju vas najgorih bolova u sinusima i glavobolje!

Sarajevski srednjoškolci Lejla Skelić i Boris Velašević primljeni na prestižni američki MIT

Editor

Koronavirus: Preko milion umrlih u svijetu

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Bijeli golub ponovo (ne)leti 358: HIMZO NEKA „NADGLEDA…“ – BHDINFODESK 06/12/2021 at 04:25

[…] Bijeli golub ponovo (ne)leti 357: BABA CHE I… […]

Reply

Leave a Comment