BiH dijaspora

U Stuttgartu dostojanstveno obilježen Dan nezavisnosti domovine

banner

BIT ĆE BiH SVE DOK BUDU ŽIVJELI ONI KOJI JE VOLE I KOJI SE ZA NJU BORE!


Cjelodnevni program posvećen domovini. Zastava BiH iznad Baden-Württemberga i izložba slika Samira Derviševića. Učesnici tribine: Budućnost BiH je neupitna!

STUTTGART – U organizaciji Građanske inicijative, u Stuttgartu je, u nedjelju, 6. marta 2022. godine, na dostojanstven način obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 6. mart – Dan zahvalnosti.
Bogat cjelodnevni program posvećen domovini Bosni i Hercegovini počeo je u 11 sati i 59 minuta (simbolično, minut do 12), skupom u Geislingenu (Burg Helfenstein – dvorac Buhringen) i časom istorije u mjestu u kome je u srednjem vijeku živjeta bosanska princeza Maria Herzogin von Bosnien. Iznad Baden-Württemberga intonirana je himna Bosne i Hercegovine i vihorila se zastava naše domovine.

(Burg Helfenstein – dvorac Buhringen čas istorije/ Foto: H.H.

Program je nastavljen u Stuttgartu, otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Samira Derviševića koji živi i stvara u Weinstadtu i Stuttgartu.
Nakon razgledana izložbe slika ovog vrsnog umjetnika, na istom mjestu, u prepunoj velikoj sali restorana Gecko, dekorisanoj obilježjima BiH i cvijećem ljiljana, intoniranja himni Njemačke i BiH, petnaestominutne prezentacije bogate historije Bosne i Hercegovine koju su pripremili i izveli članovi GI, Rasim Bedan i Izudina Velispahić i pozdravnog govova ispred organizatora i domaćina, gospođe Nijaze Mešić, održana je tribina, na temu: 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Pogled u budućnost!

Na ovu temu govorili su: Branko Češljić, gost iz BiH, Mirsada Simchen-Kahrimanović iz Stuttgarta, Desanka Delić iz Minhena, Azim Čaušević iz Sarbrikena, Adnan Jakubović iz Böblingena i Haris Halilović iz Stuttgarta.
Obraćanja učesnika tribine, u kojima su isti isticali da su njena historija, kultura, multietničnost, različitost i suživot – bogatstvo koje malo koja zemlja u svijetu ima, da je budućnost Bosne i Hercegovine neupitna, da oni koji je vole neće dozvoliti njenu podjelu i da Bosna i Hercegovina i građani i narodi koji u njoj žive zaslužuju mir, slobodu, demokratiju, prosperitet i što hitniji prijem u Evropsku uniju i NATO, prekidani su odobravanjem i aplauzima svih prisutnih.

Restorana Gecko/ Foto: H.H.


Svojim nastupom obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Stuttgartu uveličala je i književnica Sadija Nur.
Nakon zvaničnog dijela programa, uslijedilo je dvosatno druženje organizatora, gostiju i prisutnih. Nije nedostajalo ni bosanskih specijaliteta koje su pripremile vrijedne Bosanke. U muzičkom dijelu programa nastupali su: Zoran Fejzagić, Hasib Murtić i Emir Pihljak.

Osim građana BiH iz Stuttgarta i okoline manifestaciji obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Stuttgartu prisustvovali su i predstavnici bh. asocijacija i aktivisti BiH iz Minhena, Hanovera, Heidelberga, Pfalzgraweilera, Rottenburga, Reutlingena, Schwäbisch Gmünda, Heubacha, Lorcha i drugih njemačkih gradova.

Link: (10) Facebook

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D10223957170730094%26id%3D1022189236&show_text=true&width=500

Haris Halilović

Related posts

Sa skupa podrške Bosni i Hercegovini u Stuttgartu: Podrška Adisa Ahmetovića, člana Bundestaga

Editor

Aerodrom Banja Luka: Ryanair povećava broj letova na nekoliko linija

BHD Info Desk Administrator

Održan je tradicionalni Globus festival u Drammenu: “Dukat” predstavio BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment