BiH dijaspora

Turku: Bio je to jedan finski vikend u potpunosti ispunjen Bosnom

Proteklog vikenda finski grad Turku bio je epicentar bosanskohercegovačke dijaspore u ovoj zemlji. Kao što smo već  ranije najavili, prošli vikend je bio ispunjen aktivnostima u organizaciji naših građana koji žive u Finskoj. U ovome gradu, u organizaciji BKC-a, u Finskoj je bilo je organizovano nekoliko lijepih i za nase građane bitnih događaja. Pođimo redom.

Dječija dramska sekcija Duga je u dva navrata odigrala predstavu Čarobnjak iz Oza. Za svoje nastupe pobrali su sve simpatije i aplauze prisutnih. U petak je školska sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a u subotu su djeca iz dramske sekcije Duga ponovo nastupila, u sklopu programa Noć sevdaha, u velikoj koncertnoj dvorani u Turku.

Dramska sekcija Duga

U sklopu ovog programa,  za naše građane, sevdalinke je pjevao bh. pjevač Eso Balić koji je svojim nastupom razgalio srca svih posjetilaca. U toku programa našim građanima se obratila i bh. ambasadorica u Švedskoj Elvira Dilberović i ukazala na potrebu da se što više Bosanca i Hercegovaca registruje i glasa na narednim izborima.

BiH ambasadorica u Švedskoj Elvira Dilberović
Eso Balić

Kako smo najavili ranije, istog dana u gradu Turku je bh. ambasada iz Švedske organizovala i konzularne dane. Kao i prethodnih godina odličan domaćin konzularnih dana bio je BKC – Bosanski kulturni centar u Finskoj, čiji su se aktivisti potrudili da konzularni radnik bh. ambasade Amir Karahodža ima sve potrebne uslove za nesmetan rad.

Konzularni dani

U subotu je također i ekipa fudbalskog kluba Bosna Turku igrala svoju prvu prvenstvenu utakmicu, nakon nekoliko godina takmičarske pauze. FK Bosna je zabilježio ubjedljivu pobjedu od 8:2, koja je dobar uvod za obilježavanje jubileja 20 godina od osnivanja ovog fudbalskog kluba.

FC BOSNA

U nedjelju ujutro, prije svog povratka u Švedsku, BH ambasadorica Elvira Dilberović je održala sastanak s predstavnicima četiri udruženja bh.  građana koja djeluju na prostoru Turku regije i Finske (BKC u Finskoj, Džemat Turku, Udruženje logoraša u Finskoj i Bošnjaci u Finskoj). Ona se ovom prilikom upoznala s aktivnostima i radom ovih udruženja, predložila neke dodatne aktivnosti za dobro naših građana kako u Finskoj tako i u Bosni i Hercegovini, te ponudila pomoć u daljem radu.

ambasadorica Elvira Dilberović je održala sastanak s predstavnicima četiri udruženja bh.  građana

Bio je to zaista jedan finski vikend u potpunosti ispunjen Bosnom.

Tekst i foto: Damir Dado Mehmedović

Related posts

Ulaznice za utakmicu UNL Sjeverna Irska-BiH

Bosanska noć u Beču

BHD Info Desk Administrator

Skandinavija: Manifestacije povodom Dana nezavisnosti BiH održat će se u 18 gradova

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment