Izbori BiH

Sattler: HDZ blokira finansiranje izbora, a Ambasada SAD im poručila da su licemjeri

banner

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na Twitteru kazavši da HDZ BiH blokira finansiranje izbora te zanemaruje i demokratiju i vlastita iskazana načela.

“Hitno prekinuti blokadu. Izbori će se finansirati i održati. Nema sumnje u to”, poručili su.

Ambasada SAD poručila HDZ BiH: Vi ste licemjeri

Ambasada SAD nije krila razočarenje što ni danas nije usvojena odluka o finansiranju Općih izbora iako je održana sjednica Vijeća ministara BiH. 

“Razočaravajuće je da je HDZ BiH ponovo odlučio blokirati finansiranje CIK-a da organizuje izbore 2. oktobra. Ovo je jasan napad na demokratska prava naroda ove zemlje. Riječ za stranku koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je: licemjerna”, naveli su iz Ambasade SAD.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda oglasio se saopćenjem za javnost navodeći da danas nije razmatrana takva odluka. 

“Naime, na današnjim sjednicama odbora, koji su stalna tijela Vijeća ministara i u čijem radu sudjelujem, kao ni na samoj sjednici Vijeća ministara nije bilo ni riječi o financiranju izbora niti je takva odluka bila tema rasprave. Tempirano objavljivanje informacija koje se odnose na mene i moj rad traje u kontinuitetu i nije slučajnost, ali još je važnije da se na ovaj način derogira i Vijeće ministara BiH kao institucija koja donosi važne odluke i stvara atmosfera koja ometa normalan rad”, naveo je Bevanda.

S druge strane ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je nakon sjednice da je loše što je ponovo odbijen prijedlog da se posebnom odlukom, u skladu sa zakonom, osigura finansiranje izbora.

Related posts

Moja adresa Srebrenica: Ponoviti glasanje i putem pošte

BHD Info Desk Administrator

Predstavljen: Denis Bećirović kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH

Urednik BiH Info Desk

Izbori u Mostaru: Omogućeno glasanje i iz Švedske i Norveške putem DKP-a

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment