BiH dijaspora

BADEA: Potrebno je održanje i njegovanje šarolikog BOSANSKOG identiteta u zemljama EU

banner

Na proširenom sastanku Bosanskog Akademskog Društva u Evropi – BADEU u Beču na kojem su prisustvovali: Mag. Ružica Čubela , Mag. Alena Bukvić, DI ZT Siradj Duhan, Dr.Sc. Mato Dominković, DI Davul Ljuhar, univ.prof. dr. Anis Bajrektarević, Mag. DI Marko Dragaš, DI Selmir Mujagić, DI Arh. Mido Ćesović, iz Austrije, Mag. književnica Adriana Kuči, univ.prof.dr. Edvin Dervišević iz Slovenije, doc. Dr. Azim Čaušević , DI književnik Mirsad Puzić iz Njemačke, te doc. Dr. Ervin Serdijarević iz Nizozemske, razgovarano je o potrebi održanja i njegovanja šarolikog BOSANSKOG identiteta u zemljama EU.

Zaključeno je da se to može postići:

Priznanjem BOSANSKE nacionalne manjine u državama u kojima postoje pretpostavke za to.
Do sada su Austrija i Slovenija na dobrom putu realizacije ovog velikog projekta Bosanaca u Evropi.

Priznanjem BOSANSKOG jezika u svim zemljama EU.
Kako god četiri jezika u Švicarskoj nije prepreka očuvanja švicarskog identiteta, ili tri jezika u Belgiji nisu prepreka za očuvanje belgijskog identiteta, tako i u Bosni postojanje tri jezika nije prepreka očuvanja BOSANSKOG identiteta.

Promocijom BOSANSKE kulture
Najvažniji kulturno historijski projekat je „RODJENDAN BOSNE“ / dan potpisivanja Povelje bana Kulina koji u Evropi može da se pretvori u „Dani Bosne“, kako je zaključeno tokom današnjeg razgovora. Ono što ohrabruje je činjenica da Austrija nije više sama, već i Bosanska Akademska Društva u Sloveniji, Danskoj i Njemačkoj rade na ovom projektu. To nas ohrabruje.

Promocijom visokog obrazovanja
Izborom najboljih studenata bosanskog porijekla na evropskim univerzitetima, dodjelom studentskih nagrada, izborom najboljih naučnika , bosanska zajednica sve više dobija na ugledu u zemljama EU. Time samo potvrdjujemo veliki gradijent obrazovanja Bosanki i Bosanaca u evropskim državama.

BADEA

Related posts

Predsjednica KUD „Sevdah“ Sabina Rendić: U Švicarskoj danas počinje vakcinacija

Editor

Bh. državljani povratnici iz Italije pušteni iz karantina u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Keln: Počelo suđenja Adnanu Ćatiću

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment