BiH dijaspora

Susreti Bošnjaka Norveške: FUDBAL, PJESMA I DRUŽENJE

Prvi vikend juna 2022 će, bez sumnje, ostati u sjećanjima mnogih koji su došli u Drammen (Dramen), mjesto u blizini Osla. Dvorana Berskhaug i livade oko nje bile su  mjesto pravog bosanskog teferića, na kojem je učestvovalo oko hiljadu i petstotina naših, koji su, nežaleći vremena i truda stigli u  Dramen, prevaljujući razdaljinu od nekoliko stotina km. Lijepo i toplo junsko vrijeme je omogućilo da i ovi susreti, koje tradicionalno organizuje Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, prođu u lijepoj atmosferi. A tome su najviše doprinjeli aktivisti džemata u Dramenu i time se još jednom pokazali kao dobri domaćini.

Glavni događaj na ovim susretima je bio turnir u malom nogometu na kojem je učestvovalo 12   seniorskih ekipa i 8 dječijih.

Gost na ovom impozantnom okupljanju  je bio zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković. On je, prigodnim obraćanjem, pozdravio i poselamio prisutne i prenio selam od  reisu-l-uleme Husein e. Kavazovića. On je također naglasio važnost ovakvih okupljanja kao jedan od segmenata borbe protiv asimilacije. Dodao je kako je impresioniran odazivom velikog broja Bošnjaka iz cijele Norveške, što je najbolji dokaz da su naši ljudi u Islamsku zajednicu i njezine džemate. Posebno je naglasio zadovoljstvo prisustvom velikog broja omladine, od kojih su mnogi rođeni i odrasli u Norveškoj.

Skupu je prisutvovao i ambasador Bosne i Hercegovine Bakir Sadović.

Senaid-ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, na svom Facebook profilu je napisao da su susretima prisustvovali Bošnjaci iz dalekih dijelova Norveške kao što su: Trondheim, Bergen, Haugesund, Stavanger, Lyngdal, Kristiansand, Sarpsborg, Halden, Arendal, Lillehammer, Gjøvik, ali i područja i gradova oko Drammena.

  U muzičkom dijelu programa je nastupio Armin Muzaferija, a sa svojim stihovima, prisutne je upoznao Mustafa Širbić. Također, na ovom skupu je upriličena i mini izložba slika autorice Alme Oručević!

Ipak, najviše  pažnje je polučio turnir u malom fudbalu. Pobjednici turnira je ekipa Kristijansand futsal, koji su, nakon kraja utakmice i rezultata 0:0 bili bolji u izvodjenju penala.

Drugo mjesto je pripalo ekipi „Cirkusanti“  iz Osla, a na trećem mjestu je završila ekipa Džemata Stavanger. Za fairplay ekipu su proglašeni igrači BKC Haugesund. Najbolji igrač je Elvis Džinić, igrač „Cirkusanata“ a najbolji golman je bio Denis Nadarević, Kistiansand futsal. Svi oni su dobili prigodne pehare, medalje i novčane nagrade, koje je uručio gost ovih susreta zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković. Svoje medalje i pehare su dobili i pipadnici osam ekipa koje su sačinjavali djeca.

Ceremonijom dodjela  medalja i pehara su završeni ovogodišnji tradicionalni „Susreti Bošnjaka Norveške 2022“ i već zakazani sljedeći za 2023!

Na susretima je bila i ekipa aktivista koji su pomagali pri registraciji za izbore u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom je ponovno uvedeno  u birački spisak preko stotinu naših građana.

Foto galerija:

Dr. Enes-ef. Ljevaković
i Džemata Dramen
Publika na turniru

Tekst i foto: Fahro Konjhodžić

Related posts

Novo prometno pravilo u Sloveniji: Vrijedi samo od 6 do 18 sati, a kazna za prekršitelje je 300 eura

BHD Info Desk Administrator

On Line: “Uspješno održana Izborna Skupština KBS-a “

Editor

Kemal Nedžibović uskoro objavljuje knjigu o integraciji bh. dijaspore u Njemačkoj

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment