Izbori BiH

SPINOVANJE: Pogledajte kako Bosanci i Hercegovci postaju Bošnjaci

banner

Poštovani čitaoci, velika većina vas se svakodnevno susreće s pojmom SPIN,  što bi “narodski”  rekli SPINOVANJE, odnosno izvrtanje informacija. Evo pokazat ćemo vam jedan primjer kako se to radi u praksi.

Tipičan primjer spinovanja doživio je i nedavno objavljeni autorski tekst portala BHDINFODESK pod naslovom “Da li u Engleskoj živi 10.000 ili samo 271 Bosanac i Hercegovac?” Kompletan članak možete pročitati na ovom linku:
https://bhdinfodesk.com/2022/06/10/da-li-u-engleskoj-zivi-10-000-ili-samo-271-bosanac-i-hercegovac/

Nakon toga tekst je korektno obradio i prenio portal Klix:  “U Velikoj Britaniji živi više od 10.000 građana iz BiH, na izborima 2020. glasalo svega 271”, link: https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-velikoj-britaniji-zivi-vise-od-10-000-gradjana-iz-bih-na-izborima-2020-glasalo-svega-271/220610043

Na tu tinformaciju reagovao je portal: www.brotnjo.info  svojim SPINOM – svojom obradom teksta i ubacivanjem u naslov riječi BOŠNJACI koja nijednom nije spomenuta u originalnim člancima.
Pogledajte kako najčitaniji bh. portal mobilizira Bošnjake u dijaspori da se registriraju za izbore!
link: http://www.brotnjo.info/2022/06/10/pogledajte-kako-najcitaniji-bh-portal-mobilizira-bosnjake-u-dijaspori-da-se-registriraju-za-izbore/

Ako pročitate sve tekstove,  praktično ćete se uvjeriti kako funkcionira SPIN,  odnosno SPINOVANJE, nadamo se da smo bili edukativni i u to ime vam donosimo  još definicija SPINA koje smo izdvojili za vas:

Medijski izvještaj koji nastoji da skrene pažnju javnosti sa nekog drugog sadržaja ili činjenice koji su u tom trenutku u fokusu javnosti naziva se spin. Ova vrsta manipulacije se uvijek javlja kao reakcija na neki drugi izvještaj ili događaj, s ciljem da poništi ili umanji negativne efekte koje taj izvještaj ili događaj ima ili bi mogao imati za javne aktere/ke, uglavnom one iz svijeta politike.

Spin u sebi uglavnom sadrži dio ili cijelu informaciju čije efekte želi da umanji ili poništi, uglavnom usputno, a onda se na to stavljaju dodatne informacije koje mijenjaju sliku stanja o toj vijesti ili osobi kako bi se fokus prebacio na:

Spin se po pravilu javlja kao rezultat uređivačke politike medija koji ga proizvodi, kada na nju utiču određeni ideološki, politički ili vlasnički interesi. Ova vrsta manipulacije se rijetko može povezati sa motivom profita u smislu povećavanja posjete ili količine čitalaca, jer nastaje uglavnom kao reakcija na neki drugi medijski izvještaj ili aktuelni događaj sa kojeg se želi skrenuti pažnja, a koji je nepovoljan po nekog – uglavnom političkog aktera. Mediji koji objavljuju ovakve izvještaje to uglavnom rade u dogovoru sa političkim akterima i/ili po njihovim instrukcijama.

BHDINFODESK

Related posts

Historijska presuda Evropskog suda: Izbori u BiH – nedemokratski

Editor

Opšti izbori u domovini: Ambasada BiH u Oslu obezbjedila pomoć pri registraciji glasača u Norveškoj

Editor

U ponoć startala predizborna kampanja, za vlast se bori 30.789 kandidata

Editor

Leave a Comment