Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 420:  KAD IDEJE (NI)SU PROBLEM (1)

Piše: Sead Hambiralović

Dvije zadnje godine mnogo toga preturio zbog pokušaja „navijanja povratka“ projekta GljivaMira u Tuzlu, onda rad na knjizi, problemi sa laptopom, koji je na koncu „crkao“ i spašavao što se spasiti dalo od materijala, natezanja oko podrške štampe gdje su iskrsli formalni razlozi da ne apliciram kod Turističke zajednice…!                                                                             

Pa i nisam nešto iznenađen kako je završila zadnja korespodencija sa direktorom Panonike, Maidom Porobićem. I uz puno razumijevanje, a davno ponešto akceptirali oko „odlučivanja“.

„ŽURBA“ SA IDEJAMA: Na kraju će se reči razlog, a koji respekt imao prema njemu stoji i priči „Slupljač(i) opušaka“ (u fusnoti naglašeno od a) do e) u knjizi Panonika, priče sa slanih jezera, strana 121. 

Pa će se desiti „scene“ na gornjem slapu kada se zadihan ukazao sa radnikom koji je nosio brusilicu da se uklone dva nevelika grafita na podzidi. Proči će par sedmica kada sam kao „građanin“ signalizirao grdnoću i prijedlogom da se ter- papirom pokuša sastrugati. Koje li koicidencije baš taj dan „nadošao“ kako bi se još brže moglo skinuti – ne hemikalijama, već čeličnom četkom.

Naravno, nije dobro „petljati“ se gdje ti nije mjesto i treba imati mjeru. Možda ponekad kao vezano za reklamu na drvenom mostiću- „uslišano“ da se skloni, pa vezano za bronzani kip „Kupačice“. Inspirisalo i sa dviije anegdote koje su ušle u knjigu…

Helem, hoću – neću priči da „gledam“ kako će se uraditi taj „veliki“ posao. Čini mi se da je bio još jedan „pomagač“, a sa strane direktor Panonike i na kraju pridružio se jedan ovakav. Skidanje grafita išlo je brzo. „Je li dobro, Seade?“, Maid pitao. Kažem da bi moglo još malo. Radnik poslušao, a on kao vjetar u žurbi uz stepenice na vrh gdje je zgođušan voćni bar na izvorištu slanih jezera i – predivan pogled na ovaj kompleks i grad.

Živo je bilo na toj „koti“. Sa strane ograde je putić gdje kombi zastaje i iznosi se ogromni frižider. Kroz pomoćna vrata na ogradi valja unijeti i uznijeti na vrh, pa onda tuce plastičnih stolica, probrati koje nisu oštećene, ranije uznjeto nekoliko saksija „zelenila“…

Maid sav znojav komanduje, tu i tamo pomogne. Lijepo je vidjeti koliko se „dao“ da sve bude tip-top. Ali, ali – nije li pretjerivanje u tim godinama- ima li ikakvog pomoćnika..?

 

PRIJATELJSKI SAVJET: Zarana poslao poruku: “Prijateljska i ako hoćeš poslušaj: Ona tvoja trka na gornjem slapu je prekoviše- pregorićeš, a juče na licu sve navodi… Prije nego što smo se sreli svratio na minut kod Šeherzade da provjerim da nešto ne zeznem na novom laptopu. Predlažem da se oko “Kupačice” ne “šara” i makne osušeno cvijeće i posije trava…                                                                                               

Ako bi mogla preko razglasa reklama za knjigu. Utorak ide kolumna o neobičnom Banjalučaninu. Vjerovatno bićemo na gornjem slapu u 17.30. Mogao si se uspeti i malo izbanjaj…”

Tu noć probudilo me u sitne sate. Hoće tako kad me spopadne to „moje“ a ne praktikujem „brojanje ovaca“. Obično uključim laptop. Nisam još došao sebi i bio red malo predahnuti nakon izlaska knjige –  haj neka ide u „proceduru“ najavljena inicijativa oko pušenja. Ugrubo uradiću koncept, ujutro redigovati i oko osam poslati…

„ Maide, evo dva prijedloga ako su interesantna za Panoniku:

1)  Da na stranici eventualno nađeš prostora za link mojih kolumni u kojima spominjem Panoniku. Sutra ujutro trebala bi da ide sa naslovom ”Banjaličaninu Hamidu Tuzla ”legla”;

2)  Da krenemo sa najavljenim vezano za pušenje:

INICIJATIVA: Regionalni projekat u osnivanju GljivaMira-DaBudeBolje, Leirvik, Bergen, Örebro, Tuzla, Zvornik & JPK ”Pannonoca”  d.o.o. Tuzla, pokreču inicijativu VIKENDI BEZ PUŠENJA NA PANONICI, ili umanjiti makar 50%.

P r o m o t o r i: Sead Hambiralović, inicijator; Maid Porobić, drektor Panonike; Senaid Peleš, skupljač opušaka; Fahreta Nulić i Amina Sofrić, perfomans.

 (Više u priči “Skupljači opušaka” (Knjiga Panonika, priče sa slanih jezera) i pjesmi Hasana Kaimije, “Ostante  se tutuna”).                                                                             

Predlažem da krenemo sa datumom pres konferencije i podijelimo zadatke. Od mene koncept i vođenje pres konferencije. S obzirom na tvoju zauzetost od tebe dovoljno da na konferenciji kažeš par rečenica za ovu inicijativu. Imaš li koga pogodnog da te malo odmijeni oko nevelike organizacije?

Prijedlozi: da se urade 3 plakata (ili panoa A1 formata i postave na 3 ulaza u Panoniku; u zraku  postavi slavoluk na nekadašnjem korzou, ili uličici gdje je slastičarna Iljazović; o inicijativi da idu kratke obavijesti sa razglasa.”  

OD MENE SVE NA ”TANJIRU”: I trebalo da je pun pogodak oko zdravstvenog aspekta slanih jezera. Plus poznati fizijatar, reumatolog, koja se spominje u knjizi.

U međuvremenu ”testirao” jedan broj posjetilaca- pušača. Listom da inicijativu treba podržati. A sa mlađahnom Lukavčankom M.O., (priznaje da ima ”dug jezik” i neka bude pod inicijalima) raspleli šire. Oko ”ženskog” načina pušenja veli da mnoge pojma nemaju koju vrstu ciareta korisititi (tanke), diskretno paliti cigaretu, pa ”pravilo” oko dima…

U toku dana, pretpostaviti nakon konsultacija, stiže odgovor od direktora Panonike: Molim te, Seade, da me ne forsiraš sa svojim idejama. Please…, stvarno sam pod pritiskom sa svih strana! ”

Onda, OK. Kratko sam odgovorio- sve ”potvrdilo” i što sam u zadnje vrijeme pratio na njegovom licu. Nije lako držati na glavi toliki kompleks! Rekoh da sam slana jezera ”izučavao”, pa i pomalo ”zalazio” kako funkcionišu zaposleni. S obzirom na okolnosti moglo reči da je OK. Ali ako direktor mora nadgledati i najjednostavnije poslove onda i nje. Oko ”pritiska” sa svih strana može pretpostaviti i očigledno pucao mu je film!

Nedavno izletjelo da jedva čeka kada će u penziju i kao ja ”plandovaće” na jezerima (Eh, beh, nije baš tako- na gornjem slapu najviše delam- razmišljam. A nije zadžabe u Leirviku ona bakica zaustavila i poklonila čokoladu jer je dobra za ”vijuge”…)   

 ZAŠTO SAM TOLIKO ”NAVRO”?: 1) ”žuba” zbog ovog jada oko nas i globalnih, strašnih prijetnji; 2) ako čekamo skrštenih ruku i šta će ”oni” riješiti mrko nam se piše- pogotovo zbog ovih ”naših” našto su sve spremni da ostanu na vlasti; 3) Ako bi se ”sveukupno” ostvarilo sve to moje i kao krem izgradi GljivaMira u dječijem parku pored Panonike, gdje je nekih godina data urbanistička saglasnost, moglo sa pisanim oko ”ukazanja” i ”trokuta” komotno podvesti pod ”čuda” na ovim prostorima. Nadovezati na ono što sam dosanjao 97. sa MADE IN BOSNIA AND HERZEGOVINA na naljepnici dizajniranog i nagrađenog proizvoda na međunarodnom sajmu u Zagrebu; 4) uz ”odjek” pokretanja inicijative oko smanjenja pušenja lijepo zaokružilo najavljivano da se prenese internacionalni dječiji kišobran-suncobran sa štafelajima (obišlo Skandinaviju) i vikendima pokrene na platou, ”usred” kompleksa slanih jezera, likovni konkurs ”Djeca crtaju Panoniku” ili ”Djeca crtaju mir”…

Obećao sam nešto i držim riječ. Prevazilazi moju bitnost što sam morao o tome. Možda tamo gdje se ”odlučuje” da se nanovo sve sagleda a nije me teško naći.

P.S.                                                                                                                                                                   Ovaj mini feljton ide u tri nastavka – s velikim razlogom ”glavni” je u utorak, 5. jula. Na fotosu uposlenik Panonike, mladi Mirza Haličević da vizuelno ”razvedri” kolumnu i o kome će se još čuti.

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Magični napitak njemačke medicine: Jedna čaša dnevno sprečava najteže bolesti!

Urednik BiH Info Desk

Jarići novi stanovnici bečkog otpada Rautenweg?

Bijeli golub ponovo (ne)leti 347: Rudar Sadik željan sunca

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment