Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 334: ZA KOGA VRIJEME (NE) RADI?

Piše: Sead Hambiralović

Ili: Refleksije nakon feljtona Tri knjige i ON (13)

Sa zanimanjem pogledao video-klip Omera Berbića, viječnika tuzlanskog Gradskog viječa – „kontra“ gradonačelnika. Nema potrebe za dužu „analizu“- karte su otvorene.

DVA PITANJA: To što Berbić veli ima veze sa razlogom pisanja feljtona i potvrdjuje neke konstatacije. Mogao sam još dosta toga „naredati“, ali držao se „mjere“ i onoga što me se (in)direktno ticalo ili nije moglo izbjeći.

Onaj lider koji „prima“ gradjane je siguran u sebe, dok Djasko ima „važnijeg posla“- ili se boji pola grada koji ga „ne haje“, posebno intelektualni dio. Moj dijasporni „slučaj“ ne treba računati- druge je prirode, a ključni momenti kako sam ga s početka feljtona „opisao“. Nije do mene, nego do ogledalca. I zaslužio da ga na onoj večeri onako „ignorišem“. Postoji neki procenat da nije primijećeno. Poznata gošća nikada nije rekla, ili ne tiče. A moje veze sa ponajboljima nisam gradio kao On, „službeno“ često navodeći na privatne vode. I namjesto da je izvukao neke pouke, zimus pravi nove greške.

Da je došlo do susreta svakako na kraju priupitao vezano za borca/ taksistu koji mjesečno skucka oko petsto maraka a na „glavi“ njih sedmoro, plus lijekovi za roditelje. I sa strašnom prijetnjom: dok on tako, veli da Djaskina familija u kuću mjesečno „unosi“ 20.000 KM“(?!!). E zato je važno „primati“ gradjane koji imaju pravo svašta pitati. Ovo preneseno neke godine i- sada javno: jeste ili nije istina?!

Pa onaj fotos u društvu sa kontroverznim Kačavendom u Požarnici. I usporedi sa mojom nesudjenom posjetom vladikinim „dvorima“ i koji je bio razlog. Djaskin da namakne koji glas više- malo čudno za gradonačelnika sa „rezultatima i KARAKTEROM“- moj da se riješi poznati problem na Diviču.

NAJ, NAJ ZA MALU DJECU: Iz diskusije mladog viječnika ispada da se prešla mjera oko „hvaljena“ da je u Gradu sve potaman, pa u oveme i onome naj-naj. Dodajem: gdje god može prešućuje da je medju naj-naj oko zagadnjana zraka. Nigdje podatka je li se šta smanjilo, a trocifrene  su brojke umrlih! Već oko privatne strane posebna priča. S početka išlo zašto je rasrdio Sidrana koji mu je „posvetio“ čitavu knjigu i zabranjena u Tuzli; u mojoj od 524 strane dovoljna epizoda ipo. A preminuli Fadil Sarajlić u uvodu zanimljivo „oslikao“. O mnogo važnijem- korupciji, gdje je BiH medju na- naj u Evropi (ima li je u Tuzli?) ostade „nedovršena priča“…

Nisam medju onima koji bi da ga „ruše“, imam preče! Niti dohakavam gdje se hvali oko „prevodjenja“ knjiga na madjarski, niti dokazujem sumnje dokle to može ići. Od onih kojima je toliko stao do vlasti svašta se može očekivati.  

Nakon „signala“ sa Panonike odustao „poentirati“ i mirno priveo. Pogotovo što meni nikakva „pobjeda“ ne treba. Kao razumni ljudi moglo drugačije. Ako se bojao jedan naspram drugog, mogao je pozvati savjetnike, plus portparol i sekretarica i, kada obavi glavno, prijateljski „poučim“ oko elementarnog što trebaju „vježbati“.

Sve bi išlo preliminarno, a ovaj put ne bih dozvolio da mi se što- šta ponovi iz ranijih godina. Prvo vidim kako će se reagovati na jedan „uslov“ ako sve to moje prihvati. I ništa spram „teška“ 4 kada su se prije dvije godine otvarale neke mogućnosti sa Zvornikom. A koji se morao „konsultovati“ sa  BL & BG, za razliku od Tuzle koje je sa SA „onako“ i moglo „samostalno“ odlučiti.                                  

Nevjerovatno je da multinacionalni grad nije „trznuo“ na priliku da odavde Bijeli golub ponovo uzleti?!! Plus sa još mnogo toga verifikovanog u Skandinaviji. I sa mladima udari istinski tremelj pomirenja u BiH i regionu. Do referenci lako je doći, a ima i u dva izdanja knjige Ko je ko u Bosni i Hercegovini.

Ima nešto „dublje“, razlog se može naslutiti. Opet privatna linija a lijepo je rekao Sinan Alić da samo prolaze gradonačelnikove „ideje“. Dodaću, poneke sa dosta  upitnog i o čemu moglo naširoko- ove mogle zasjeniti njegovu „slavu“! A spomenuo kako davnih godina nije svako mogao biti „neko“- sada kao na traci: novokomponovana muzika, političari, bogatuni, umjetnici, novinari…, pa i novokomponovani gradonačelnici! I zato nam je tako.

A s kojim maherima imati posla, iz opreza odbio ponudu zbog sumnje o „navlakuši“ oko uredničke pozicije u kantonalnim novinama. Onda poslat formular da popunjen uputim lokalnoj Turističkoj zajednici za štampanje moje knjige Priče sa Panonike. Moglo jedino u „paketu“ a podugačko šta sam sve ispredlagao- najvažnije čuvao kao džoker. I veći problem ako se prihvati- zbog svih loših iskustava- do stida koju je sliku o Tuzli u Švedsku ponjeo Arne Johansson i šta mi je u povjerenju preneseno..!

Djasko griješi ako misli da mi se „osvetio“- prije zabio sebi novi autogol. U savršenom miru moje je bilo da pokušam zbog sveg jada oko nas i, možda, „ponese“. A spomenuti video-klip, kako mladost „rešeta“ gradonačelnika, odgledao bez nasladjivanja. Kad tad sve dolazi na naplatu, pa otežavajuće – vrijeme- zna se kome (ne) ide u prilog.

___________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko blizu 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Magični napitak njemačke medicine: Jedna čaša dnevno sprečava najteže bolesti!

Urednik BiH Info Desk

Konkurencija Facebooku: Bez formalnog IT obrazovanja Eniz Vuković kreirao „Closenger“ društvenu mrežu svjetskog nivoa

BHD Info Desk Administrator

Najsigurnije aviokompanije u svijetu

Leave a Comment