BiH dijaspora

Australija: Dva komemorativna skupa za žrtve genocida u Srebrenici

banner

Dva komemorativna skupa u Australiji, organizovana u čast žrtava genocida u Srebrenici, održat će se u Canberri i Sydneyu.

Kako smo već najavili, naši građani će se okupiti u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Canberri i Bosanskom kulturnom centru u Leppingtonu (Sydney).

SJEĆANJE NA BOLNI JULI

Glasna poruka koju Bosanci i Hercegovci, trenutno nastanjeni u Australiji žele poslati je: “NEMA MJESTA ZABORAVU”, kada govorimo o žrtvama genocida koji se desio u Srebrenici 1995.

Naime, veliki dio organizacija sa bosanskohercegovačkim predznakom, na području Novog Južnog Velsa, pod pokroviteljstvom, ambasadora BiH u Australiji gospodina Kemala Muftića, te počasnog konzula gospodina Amira Šahinovića, uzet će učešće u organizaciji dva komemorativna skupa sa velikim brojem učesnika i uglednih gostiju iz političkih, akademskih, umjetničkih, te poslovnih krugova – kako Australaca, Bosanaca i Hercegovaca, tako i drugih nacionalnih skupina.

Sam proces organiziranja dvije komemoracije koje će se održati 11. jula, trajao je popriično dugo, te zahtijevao veliki tim predanih pojedinaca, volontera, koji su željeli na ovaj način pokazati koliko sjećanje na bolni juli iz 1995. još uvijek postoji i nakon 27 godina.

Bitno je spomenuti da u Australiji trenutno živi veliki broj naših ljudi koji nose porijeklo upravo iz iz Srebrenice. Nekoliko njih će uzeti i direktno učešće u programima komemoracija, poput Mirsade Helać, koja je ponukana strahotama preživljenim u Srebrenici napisala i knjigu “Gledano očima nevinog djeteta”.

Komemoracija u Ambasadi BiH u Canberri će ceremonijalni dio započeti polaganjem Cvijeta Srebrenice i bijelih ruža ispred bh. zastave spuštene na pola koplja, od strane polaznika Bosanske etničke škole, uz pomoć ambasadora Muftića, počasnog konzula Šahinovića, dr. Mirsada ef. Kalajdžića i direktorice škole Maide Vugdalić Kulić.

PRIVILEGIJA

Na komemorativnom skupu u Ambasadi, kao i u Bosanskom kulturnom Centru u Sydneyu isto veče, znatan doprinos će dati hor “Modra rijeka”, akademici, uključujući profesora Michaela Humphreya sa sidnejskog univerziteta, koji je veliki broj svojih studija i istraživanja posvetio upravo genocidu u Srebrenici; umjetnici i recitatori, a bitno je reći da se u Bosanskom kulturnom centru očekuje i prisustvo gospodina Eda Husića, Australca bosanskog porijekla, koji odnedavno obnaša funkciju ministra za pitanja industrije i nauke u Australiji.

Na kraju, nepobitna činjenica je da svi oni koji su uključeni u pripremu ova dva komemorativna skupa u Australiji, smatraju to velikom privilegijom i moralnom obavezom prema nevinim žrtvama Srebrenice i matici Bosni i Hercegovini.

Koordinatori oba programa su Dženita Čengić Karup i Maida Vugdalić Kulić.

MojaBiH

Related posts

Susreti u Štutgartu: Dobri momci iz Minhena

Editor

Salzburg: Ambasador BiH u Republici Austriji Kemal Kozarić sastao se s predstavnicima bh. udruženja

Editor

Bosanka Leila Agić sa 24 godine ušla u Belgijski parlament

Editor

Leave a Comment