Sport

Lani Pudar uručen diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine

banner

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uručila je u srijedu, 14. septembra 2022. godine, diplomatski pasoš najboljoj bosanskohercegovačkoj plivačici Lani Pudar.

Tom prilikom ministrica Turković je istakla zadovoljstvo jer je svečanost uručenja diplomatskog pasoša mladoj bh sportašici organizirana u obnovljenom i prelijepom atriju Ministarstva vanjskih poslova BiH, koji je danas i svečano otvoren.

„Danas atrij otvaramo sa najljepšim povodom. Sa nama je evropska prvakinja i jedna od najboljih svjetskih plivačica Lana Pudar. Lana, želimo ti dobrodošlicu u Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Želim istaći da su nam tvoje medalje posljednjih mjeseci donosile radost. Cijela je država sa nestrpljenjem čekala tvoje nastupe i učinila si nas ponosnima. Tvoj je uspjeh inspiracija i podstrek mladima, ne samo da napreduju, već da to čine u Bosni i Hercegovini i za Bosnu i Hercegovinu. Svi smo dirnuti, tvojim optimizmom, odnosom prema državi i patrotizmom. U ovako izazovnim vremenima, to dobija jedan dublji i veći značaj. Zadovoljstvo mi je uručiti ti diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine.

Vjerujem da će to biti olakšica i naš doprinos nastavku tvoje uspješne karijere“, naglasila je ministrica.

Dodala je da smo svi svjesni da je finansiranje sporta jedna od stvari koje nisu trajno i sistemski riješene na državnom nivou i da je potrebno da država razvija svoje kapacitete u svim segmentima i bude u prilici da sistemski pomogne vrhunskom i masovnom sportu. To je nešto što ćemo morati definitivno i trajno riješiti u periodu pred nama.

„Činjenica je da si na svjetskoj sceni zablistala uprkos teškim uvjetima i za to zaslužuješ posebne čestitke. Hvala Lana na svemu i posebno na tome što ćeš nositi ovaj pasoš bh. grbom i našu zastavu širom svijeta“, završila je svoje obraćanje ministrica Turković.

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar izrazila je zahvalnost ministrici Turković na dodjeljivanju diplomatskog pasoša i podršci njenom dosadašnjem radu.

Šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar osvojila je zlatnu i brončanu medalju u disciplini delfin na Evropskom seniorskom plivačkom prvenstvu u Rimu u avgustu ove godine. Lana je posljednjih mjeseci, na tri velika međunarodna takmičenja – Evropskom juniorskom prvenstvu, Mediteranskim igrama, te Evropskom seniorskom prvenstvu osvojila ukupno sedam medalja, od čega pet zlatnih. 

BHDINFODESK

Related posts

Košarkaš Bojan Bogdanović mostarskoj bolnici donirao 50 000 eura za kupnju respiratora

Urednik BiH Info Desk

Dječak porijeklom iz BiH zaludio švedsku nogometnu struku

BHD Info Desk Administrator

BiH poražena u zadnjim trenucima susreta s Islandom: Zmajevima ostaje mogućnost plasmana na EP kroz baraž

Editor

Leave a Comment