BiH

Grad Tuzla dostojanstveno obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

banner


Delegacija Grada Tuzle , boračke organizacije, udruženja i druge organizacije i pojedinci odali su poštovanje na spomen obilježja i položili cvijeće i vijence  na Slanoj Banjiu povodu Dana nezavisnosti BiH 1.Marta. Cvijeće su položili na spomenik brigadama NOR-a 1941-1945,na spomenik Odbrambenog rata 1992-1995,Zlatnim ljiljanima, spomenik civilnim žrtvama posljednjeg rata, izgunuloj mladosti na tuzlanskoj Kapiji.

Nakon toga u Sali Narodnog pozorišta Tuzla održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle na kojoj su se prisutnima obratli predsjednica Gradskog vijaća Nataša Perić i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.
Kako je istakla predsjednica Gradskog vijeća Natašđ Perić, 1.Marta 1992.godine dvije trećine građana BiH na slobodnom referendumu izabrali su da žive u demokratskoj BiH, čime su potvrdili višestoljetni kontinuitet i državnosti BiH.Bio je to glas za državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih drugih.To je bio glas za slobodan opstanak BiH. Veoma je važno da obilježavamo ovaj datum opstanka BiH za koju su se borili borci branioci našeg grada za koji su se borili i položili svoj život.Danas se prisjećamo onih građana koji su položili svoj život u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem odbrambenom ratu 1992-1995. Sa manifesticionom i spomeničkom kulturom ne smijemo zaboraviti naše poginule nikada i trebami ih se prisjećati vječno, istakla je između ostalog Nataša Perić.

Gradonačelnik Tuzle , Zijad Lugavić je u svom referatu sa kojima se obratio prisuitnima istakao mnogo toga što je vezano za samostalnost BiH i obnovi svoje nezavisnosti države ravnopravnih naroda koji u njoj žive.Između ostalog je podsjetio, BiH je 1 ,marta 1992.godine obnovbila svoju nezavisnost iz doba kralja Tvtka I Kotromanića , prvog bosanskog kralja, kada je bosansko kraljevstvo bilo najmoćnije kraljevstvo slavenskog juga .Bosna i Hercegovina je je i u teškim vremenima tokom Drugog svjetskog rata potvrdila svoju državnost tokom Drugog zasjednanja ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em 1943.godine i zatim obranila nezavisnost 1.marta 1992.godine . Moramo uvijek u manifestacionoj i spomeničkoj kulturi njegovati sve ono što štiti i jača našu BiH .Mi u Tuzli sa ponosom baštinimo i njegujemo svjetli tradiciju antifašizma i poštovanja ljudskih prava, naglasio je ovom prilikom gradonačečlnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća  pratio je muzički program u kojem su nastupili profesori muzike Zlatan Mujkić za klavirom i Renata Bagarić koji su  sa svojom pjesmom o Bosni i Hercegovini, čije su se riječi  utapale u dubini velike sale Narodnog pozorišta Tuzla , dobili su mnogo aplauza od publike.
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH,na izletištu Ilinčica organizovano je druženje za sve građane u terminu od 12 do 14 sati. 

Duška REBIĆ

Related posts

Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

Suvada Selimović na BBC-ijevoj listi 100 utjecajnih i inspirativnih žena u 2022. godini

BHD Info Desk Administrator

U Sarajevu održan skup podrške žrtvama ruske invazije na Ukrajinu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment