BiH

Bolje da nisu: OHR se oglasio nakon što je visoki predstavnik jučer u Budimpešti genocid u Srebrenici nazvao “situacijom u stilu genocida”

banner

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) danas su se oglasili nakon što je visoki predstavnik jučer u Budimpešti genocid u Srebrenici nazvao “situacijom u stilu genocida”.

“Stav VP o srebreničkom genocidu je više nego jasan i više puta istican. Zlurade interpretacije nećemo komentirati, ova tema zahtijeva odgovoran pristup. OHR je u kontaktu sa Memorijalnim centrom Srebrenica i Majkama Srebrenice kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi”, naveli su u reakciji iz OHR-a. 

U prilogu su, kao potvrdu Schmidtovog stava o srebreničkom genocidu, stavili i BHRT-ov videozapis Schmidtovog obraćanja na komemoraciji u Potočarima u julu 2022. godine.

Nažalost, OHR uznemirenoj bosanskohercegovačkoj javnosti nije ponudio na uvid tačan transkript govora visokog predstavnika Christiana Schmidta, što samo za sebe govori!

Schmidt je jučer na Budapest Balkan forumu imao izlaganje u kojem je govorio i o genocidu u Srebrenici. Neki od istraživača koji su prisustvovali paneli prenijeli su Schmidtove riječi koje su smatrali uvredljivim za žrtve genocida. 

Šelo Šabić prozvala OHR: Objavite Schmidtov govor iz Budimpešte pa neka javnost procijeni

Senada Šelo Šabić, viša naučna saradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu danas je ponovo reagirala na društvenim mrežama, a nakon što se OHR danas oglasio i naveo kako je stav visokog predstavnika o genocidu poznat te da neće komentirati zlurade interpretacije. 

“Gospodin Schmidt je jučer rekao “situaciju u stilu genocida u Srebrenici”. Ovo nije pogrešna interpretacija već direktan citat. Ako mislite drugačije objavite snimak govora i pustite neka javnost odluči”, navela je Šelo Šabić.

Mr. Schmidt said yesterday ‘a genocide-style situation in Srebrenica’. This is not a misinterpretation, but a direct quote. If you think otherwise, publish the recording of the speech and let the public decide. @OHR_BiH #BiH https://t.co/R9fYX5ejR9— Senada Selo Sabic (@SeloSabic) March 10, 2023

Šelo Šabić je dobila i podršku Bojana Eleka iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku. 

“Pošto sam bio prisutan u publici, ova „situacija u stilu genocida“ koju je izgovorio gospodin Šmit je zaista bila nešto što je privuklo veliku pažnju. Šta god da je mislio, trebao je izabrati bolje riječi”, naveo je Elek. 

Uslijedile su brojne reakcije, a iz Memorijalnog centra Srebrenica zatražili su tačan transkript govora visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi mogli donijeti svoj sud. 

Patria

Related posts

Misija OSCE-a pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Dušanu Ćulibrku potvrđena kazna od 20 godina zatvora

Urednik BiH Info Desk

(Video) Jutros počelo uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment