Pogledi

IGK pisao Zelenskom: Teniski turnir u Banjoj Luci podržava rusku agresiju na Ukrajinu

banner

Naša podrška Ukrajini ostaje čvrsta, a divimo se hrabrosti Vašeg naroda u suprotstavljanju nezakonitoj i izazvanoj vojnoj agresiji. Obećavamo da ćemo biti istrajni na održavanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, kaže se u pismu koje je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

“Globalna zajednica bila je ujedinjena u podršci Ukrajini i osuđivanju Putinovih ratnih postupaka, koji predstavljaju kriminalno ponašanje. Slažemo se s onima koji su poduzeli mjere da izoluju i nametnu sankcije Putinovom režimu i njegovim suradnicima, istovremeno ulažemo naše najveće napore u pružanje podrške narodu Ukrajine.

Pišemo Vam kako bismo Vas upozorili na ozbiljan presedan u odlučnosti globalne zajednice da podrži Ukrajinu i nametne sankcije Putinovom režimu i njegovim suradnicima.

Teniski turnir “Srpska Open” planiran je da se održi u gradu Banja Luka, Bosna i Hercegovina, od 16. do 23. aprila ove godine. Ovaj turnir organizira režim bosanskog entiteta RS, koji se smatra bliskim saveznikom vlade Putina. Ovaj režim je otvoreno izrazio svoju podršku ruskoj vojnoj agresiji protiv Ukrajine, čak je i proslavio takvu agresiju dodjelom Putinu medalje časti, koju je u januaru ove godine uručio predsjednik RS, Milorad Dodik, stoji u pismu.

Ovo nije prvi put da je režim RS-a napada Ukrajince. Važno je zapamtiti da su tijekom vojne agresije u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine Ukrajinci bili progonjeni. Na primjer, ukrajinska crkva u Prnjavoru je namjerno uništena unatoč odsutnosti vojnih aktivnosti u gradu u to vrijeme.

Zabrinjavajuće je što zapadne kompanije sponzoriraju teniske igrače koji sudjeluju na ovom turniru. Pisali smo većini ovih kompanija (vidi listu ispod) da ih obavijestimo da sponzoriranjem sportaša koji sudjeluju na ovom događaju podržavaju vojnu agresiju protiv Ukrajine. To je zato što organizator događaja podržava vojnu agresiju protiv Ukrajine i čak je slavi. To dovodi u pitanje reputaciju njihovog brenda.

Ponašanje ovih globalnih brendova kao što su Nike, Lacoste, Wilson Sporting Goods i drugi postavlja važna i uznemirujuća pitanja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i čak gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković javno negiraju genocid u Srebrenici. Stoga je Ured Visokog predstavnika (OHR) podržao pokretanje istrage protiv Milorada Dodika. 

Vodstvo režima RS-a također javno negira genocid u Srebrenici. Negiranje genocida je uvredljivo za žrtve genocida. 

Ove su kompanije globalni lideri u svojim industrijama, a mi vjerujemo da su trebale provesti adekvatnu procjenu i biti svjesne ovih činjenica. Što ih motivira da ugroze reputaciju svog brenda uvredama različitih skupina ljudi širom svijeta?
Ovo postavlja uznemirujuće pitanje: Da li namjerno šalju poruku da Zapad napušta Ukrajinu? Nadamo se da to nije slučaj!

Dok hrabri Ukrajinci umiru za slobodu, održava se teniski turnir koji slavi vojnu agresiju protiv Ukrajine. Pozivamo vas, predsjedniče Zelensky, da podignete svoj glas protiv moralne travestije koja stoji iza ovog turnira.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Popis sponzora:

Artengo, Asics, Audemars Piguet, Australian Brand Apparel, Babolat, De Bethune, Diners Club Peru, DIRECTV LatinAmerica, Dunlop, Emporio Armani EA7, eToro, Evian, Fila, Fromm AG, Head, Hublot, Hydrogen, IGMA Sports, Indian Maharadja, Jetcraft, Joma, K-Swiss, La Sante, LaceClips, Lacoste, Lavazza, Le Coq Sportif, Lotto, Mizuno, Nike, Old Pilot’s Gin, ROKiT, Rolex, Rublo, Swiss Education Group, Tecnifibre, TGV Lyria, TK Plus, Twitch, VTB Bank, Wilson Sporting Goods, Wilson Tennis, Yonex, Ziggo Sport

Related posts

IFIMES: Od Solunske deklaracije do uvođenja ETIAS-a, EU ne zna šta će sa Zapadnim Balkanom 

Urednik BiH Info Desk

POGLED IZ AMERIKE: SUDSKI PROCES PROTIV DODIKA I LUKIĆA U SLIJEPOJ ULICI

Editor

UDAR CORONE NA GRAĐANE I EKOMIJU SAD

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment