BiH dijaspora

IGK o zahtjevu srpskih organizacija u Čikagu: Antibosanska koalicija želi promijeniti historijske činjenice o agresiji na BiH

banner

Odgovor IGK liderima srpskih organizacija i zajednica u Čikagu na njihov anticivilizacijski zahtjev odbornicoma gradske Skupštine da ustanove Dan sjećanja na civilne srpske žrtve Srebrenice u Čikagu

Skupština grada Čikaga jednoglasno je usvojila 19. jula ove godine historijsku Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, označivši 11. juli danom sjećanja na žrtve genocida. Rezolucijom se obvezala da će Čikago svake godine na taj datum komemorisati žrtve genocida u Srebrenici.
Odmah poslije usvajanja Rezolucije Srbi u Čikagu i njihove organizacije, zajednice, srpska crkva, srpska kulturna društva, srpski kongres i sve druge organizacije zajednice pokrenuli akciju i kampanju da Skupština grada Čikaga opozove Rezoluciju koju je donijela 19. jula. To bi bilo prvi put poslije genocida u Srebrenici da jedan grad u svijetu izvrši opoziv svoje vlastite Rezolucije. To bi bio veliki udar na istinu i pravdu ali isto tako bio veliki moralni udar na grad Čikaga, gradonačelnika koji je potpisao Rezoluciju, članove gradske Skupštine i sve prijatelje istine i pravde u Čikagu.
Kada to nisu uspjeli lideri srpskih organizacija i zajednica u Čikagu od gradskih lidera traže podizanje spomen obilježja za navodne srpske žrtve u Srebrenici. Takođe od odbornika gradske Skupštine Čikaga traže da se ustanovi navodni dan sjećanja na civilne srpske žrtve Srebrenice. Citiramo anticivilizacijski propagandni paflet Srba u Čikagu:”Zahtjevamo od odbornika gradske Skupštine Čikaga da ustanove Dan sjećanja na civilne srpske žrtve Srebrenice kojih je između 1992. i 1995 bilo viŠe od Bošnjačkih, kao što u Čikagu srpskih birača ima sugurno nekoliko puta više od Bošnjačkih”.

IGK se kulturom sjećanja i pamćenja bori protiv kulture zaborava, protiv negatora genocida, protiv onih koji negiraju međunarodno pravo i pravdu, koji negiraju Ujedinjene nacije i presude sudova Ujedinjenih nacija. Revizionisti historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i glorifiaktori presuđenih ratnih zločinaca kao bitni elementi antibosanske politike sve više koriste antibosansku diplomatiju u lobiranju protiv istine i pravde.

Cilj udružene antibosanske koalicije koja je posebno aktivna u Sjevernoj Americi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih činjenica o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.  A konačan cilj antibosanske koalicije je lobiranje kod američkog i kanadskog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta za izjednačavanje žrtve i zločinca u ime podjelu države Bosne i Hercegovine. IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala. 

Kultura pamćenja podrazumjeva da se o največim zločinima u Evropi poslije holokausta treba promišljati upotrebom nauke i istraživanja, jer borba protiv revizionista historije, negatora genocida i glorifikatora zločina i zločinaca nije moguća samo emocijama. Samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost. To je ono što smeta članovima antibosanske koalicije u Čikagu koji upućuju prijetnje. Posebno im smeta što IGK utiće na svijest ljudi i njihovih kolektiviteta o shvatanju potrebe udruživanja svih ljudskih snaga u borbi protiv genocida, što dolazi do naučne istine, koju blagovremeno i adekvatno predstavlja javnosti, čime opominje na brojne razmjere genocida što je jedan od mogućih adekvatnih oblika preventivne strateške djelatnosti.IGK je reducirao prostor brojnim lažima, falsifikatima i falsifikatorima historije, te utjecao na svijest, ponašanje, iskaze i djelanje pojedinaca, pojedinih društvenih subjekata i društvenih grupa koje negiraju, odnosno poriču genocid i glorificiraju zločin i zločince.

Pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine jeste pitanje utvrđivanja i priznavanja  istine o agresiji i genocida nad njenim građanima i pravdi za žrtve tih zločina. Prva pretpostavka toga jeste javno govoriti, odlučno govoriti o tome. Suprotstaviti se onima koji istinu i pravdu izdaju, koji je nastoje zapriječiti.  Naša obaveza je ići putem istine i pravde.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga domovine: 200.000 birača iz dijaspore promijenilo bi politički pejzaž u domovini

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 525: DRAMA JEDNE SLIKE..! 

BHD Info Desk Administrator

Ambasador BiH u Švedskoj Bojan Šošić predao akreditivna pisma kralju Carlu XVI Gustafu

Leave a Comment