Dopunske škole

Danska: Konferencija o bosanskom jeziku kao temelju dvojezičnosti

banner

Proteklog vikenda u prostorijama gimnazije u Koldingu održana je Konferencija o bosanskom jeziku kao temelju dvojezičnosti. Organizator ove izuzetno značajne konferencije bio je Odbor bosanskih učitelja u Danskoj (OBHU).

Konferenciji su prisustvovali učitelji bosanskog jezika u školama u Danskoj, roditelji učenika i pozvani gosti. Na početku rada Konferencije prisutne je prigodnim riječima pozdravio Hans Holmar, predsjednik Odbora za djecu i obrazovanje u Kolding komuni. Pri tome je naglasio značaj ovakvih skupova i zaželio uspješan rad učesnicima konferencije. Nakon toga Jasna Hasanbašić , predsjednica OBHU, govorila je o radu, rezultatima i iskustvima u nastavi bosanskog jezika. Gošća iz Švedske, prof. Amela Isanović održala je predavanje na temu: „Mitovi i predrasude o višejezičnosti – istraživanje“. Bilo je to izuzetno kvalitetno i nadahnuto predavanje, a predavačica je više od jednog sata držala pažnju prisutnih koji su joj se na kraju iskreno zahvalili. Poslije toga uslijedilo je obraćanje nastavnika, roditelja djece koja pohađaju nastavu bosanskog jezika i gostiju. Nakon pauze organizovan je rad po grupama u obliku radionica gdje su prisutni, podijeljeni u 7 grupa diskutovali o nastavi bosanskog jezika u Danskoj i problemima koji je prate. Na kraju su predstavnici grupa iznijeli stavove i mišljenja koji trebaju poslužiti još kvalitetnijem organizovanju nastave bosanskog jezika.

Ovdje je značajno napomenuti da je bilo predviđeno pojavljivanje i obraćanje ambasadorice BiH u Kraljevini Danskoj, koja je prihvatila poziv za učešće u radu ove konferencje. Međutim, ona se nije pojavila, a razloge nedolaska bolje je ne opisivati.

Vezuv Bašić

Related posts

Obrazovanje je razvojna šansa Bosne i Hercegovine, nužne su strateške reforme

BHD Info Desk Administrator

Melisa H. Mehmedović ponos Podrinja: Prvi magistar političkih nauka na Univerzitetu u Kelnu

BHD Info Desk Administrator

9. FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment