Biznis

Održan Poslovni forum tuzlanske dijaspore

banner

U organizaciji Grada Tuzle uz podršku USAID-a u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli održan je Poslovni forum koji je okupio mnogobrojne privrednike.Prisutni su imali priliku pogledati video o investisijskim mogućnostima u Tuzli , nakon čega je održana Panel diskusija sa temom „Kako uspostaviti uspješnu i dugoročnu saradnju sa dijasporom.
Nakon toga upriličena je info sesija o programu dodjele bespovratnih sredstava putem investicijskog fonda za dijasporu Grada Tuzle, umrežavanje privrednika i predstavljanje pozitivnih primjera razvijanja biznisa.Gradska vlast podržava povezivanje sa dijasporom , kako bi potencijalne investitore dovela u Tuzlu i u narednom periodu će raditi na finansiranju dijaspore i javne uprave u Tuzli.
-Na našoj stranici imamo jedan upitnik jer duže vrijeme radimo na ovom projektu , a moramo otvoriti još neke kanale komunikacija kako bismo im olakšali pristup podacima i kako bismo omogućili dvosmjernu komunikaciju sa njima što nam je bio cilj Poslovnog foruma tuzlanske dijaspore na kojem su razmjenjena iskustva i napravljeni planovi za dalji rad , istakao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Grada Tuzle.

Prema riječima Edhema Eddia Čustovića, suosnivača BH Future Fondation koji ističe:-Trebamo se baviti mijenjanjem imidža i digitalnim marketingom koji pokazuju kakve sve mogućnosti postoje u Tuzli. Potrebno nam je da Tuzla postane vrlo atraktivna i da mijenjamo sliku o mogućnostima investiranja.Prepoznali su takve mogućnosti i predstavnici USAID-a kroz projekat Dijaspora invest sa ciljem  da dijasporu treba uključivati u socijalan,a posebno u ekonomski razvoj BiH.Nedavno je raspisan Javni poziv za  dijasporu koja bi željela investirati u Tuzli .Potencijalni investitori bi mogli dobiti na ovaj način kroz Investicijski fond do 70 hiljada KM za razvoj biznisa.
Fond pomoći se dodjeljuje za nabavku opreme, alata i to u odnosu 1:1 ako kompanija aplicira za maksimalnih 70 hiljada KM ,ona je dužna da isto toliko vlastitih sredstava investirati, naglasio je Armin Alijagić , predsjednik NVO Naša perspektiva.

Ovo je petogodišnji projekat na kojem će se radioti na razvoju novih ideja i strategije razvoja kako bi se Grad Tuzla povezala na što jednostavniji način sa dijspororom,istaknuto je ovom prilikom.

Duška REBIĆ

Related posts

Uspjeh kompanije iz BiH: U Engleskoj će se obaviti testiranje prvog bh. respiratora

Editor

Njemačkoj u sljedećih 40 godina potrebno 260.000 stručnih radnika godišnje

BHD Info Desk Administrator

Sarajka Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u rodnom gradu pokreće biznis

Leave a Comment