Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: KIŠOBRAN MILANA TEGELTIJE NAD NEBOM RS

banner

Dok je vedrio i oblačio u pravosuđu njegov kišobran pokrivao je entitetsko nebo Rs iznad Dodikove i ne samo njegove glave od olujne kiše, a kada se preselio u Banske dvore postao je modelar kišobrana iznad entitetskog neba Rs, jedan od glavnih pravnih savjetnika Milorada Dodika i kreator zakonodavstva sa kojim trasira put izdvajanja Rs iz Dejtonske BiH i ulazak u “srpski svet”. 

Ko je Milan Tegeltija?

Milan Tegeltija je pravnik. Rođen u Pančevu 1971.g. Bio je sudija, predsjednik suda i predsjednik VSTV-a. Radio je i kao advokat u vlastitoj kancelariji. Od 1998 do 2001. bio je sudija Vojnog suda u Banja Luci, od 2001 do 2004. savjetnik ombudsmana Rs, a od marta 2004. tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka. Za predsjednika Osnovnog suda Banja Luka imenovan je marta 2007.g. U junu 2014. postao je član VSTV-a, a od juna 2018.g. predsjednik. Pod pritiskom MZ-e i SAD, koje su mu zbog niza korupcijskih afera uvele sankcije, 10.12. 2020. podnio je ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a, a od 26.2.2021.g. radi kao Dodikov pravni savjetnik. Njegovim izborom za Dodikovog pravnog savjetnika pojačan je udar na državu BiH, njene institucije i zakonodavstvo.  

U međuvremenu  je izabran i za predsjednika FK Borac Banja Luka, tako da je u sebi objedinio i poslovnu i društvenu funkciju, kako bi uvjerio sebe i sve oko sebe da je i dalje velik i nezamjenjiv.

Transparency International BiH podnio je prijavu protiv Milana Tegeltije, jer istovremeno obavlja funkciju savjetnika i predsjednika kluba Borac, ali je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Rs 3.11.2023. obustavila postupak.

Nova uloga Milana Tegeltije

Od kada se “odmetnuo u hajduke” i postao Dodikov pravni savjetnik usvojeno je više antidržavnih antiustavnih a u pripremi je i set novih zakona sa kojima se ingerencije države BiH prenose na entitet Rs i stvara pravna osnova za otcjepljenje Rs od države Bosne i Hercegovine. 

Iako djeluje više iz pozadine, Tegeltija je sve prepoznatljiviji i destruktivniji. Njegova uloga je sve više znakovita i tajnovita. Pojavi se, pa nestane. Dok je bio predsjednik VSTV-a imao je na oku, držao je u šaci, i tužilaštvo i sudstvo BiH. Bio je najsigurniji Dodikov odbrambeni stub, ali na njegovo koruptivno antidržavno djelovanje više pažnje su usmjerili Ameri nego domaća javnost. Kada su Amerikanci njemu i njegovoj supruzi uveli sankcije bio je dovoljno pametan da se makne i izbjegne omču koja mu se klatila ispred nosa. Umjesto da bude optužen za sumnjive poslove i vrhovnu korupciju postao je desna Dodikova ruka u timu zakonodavaca, iz kojeg se kreiraju sve opasnija zakonska rješenja protiv države BiH. Svakih desetak dana lansira se neki novi zakon, iz čega se da pretpostaviti da on ima jak uticaj ili upravlja sa tim procesom, koji se odvija po određenom planu, s ciljem da se u zadanom roku uspostaviti kompletno zakonodavstvo sa kojim bi entitet Rs mogao prerasti u samostalnu državu. Radi to na takav način da kontinuirano promovira Dodika, a on se pojavljuje i vidi samo onoliko koliko je to nužno.

Svjestan činjenice da se odlaskom iz pravosuđa protiv njega obustavljaju svi disciplinski postupci (ne mogu se voditi kada neko prestane biti sudija ili tužilac) povukao se u sigurnu pozadinu, iza Dodikovih leđa.Tim povodom neki su rekli “lopov uz lopova, a lopovi se najbolje brane udruženi.” Tegeltija je tada najavio  “da će se baviti pitanjem pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine.“ A šta je sve “potkovani” uradio za Dodika, možda se neće nikad saznati. 

Po Tegeltijnom konceptu BiH se treba raspasti kao Palestina, a Bošnjaci ostati bez zemlje u kojoj su bili najbrojniji i postati Palestinci. Ono što im se nije dogodilo 90-tih, trebalo bi se uskoro dogoditi. U njegovim luđačkim kombinacijama palestinacije BiH on u SDA sa DF vidi Hamas, a u Trojki Fatah…Po njemu “Prevaziđeni OHR više nije rješenje nego dio problema u BiH”, jer je prepreka njihovim težnjama.

Mandat Tegeltije u VSTV-u obilježen skandalima

Od 2007.g. Tegeltija je bio predsjednik Osnovnog suda Banja Luka. Za člana VSTV-a a po tom i za predsjednika izabran je juna 2014, a reizabran juna 2018.g.

Njegov mandat u VSTV-u obilježen je brojnim skandalima. U izvještaju stručnjaka o vladavini prava krajem 2019.  navedeno je da “Građani pa i članovi pravosudne zajednice VSTV-e doživljaju kao centar neotuđive moći u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih pokrovitelja i uticaja”.

Ostalo je manje zapaženo da je nagrađen imenovanjem za predsjednika VSTV-a nakon požara u Osnovnom sudu Banja Luka, u kojem je stradala arhiva Osnovnog suda, pa se odatle moglo nastaviti rasturati pravosuđe…

Prema pisanju magazina Žurnal VSTV-e je tokom šest godina sa Tegeltiom na čelu iznevjerilo viziju, misiju i načela kojih se moralo pridržavati. Od kada je izabran za predsjednika Osnovnog suda Banja Luka, dovodi se u vezu sa osobama iz kriminalnog miljea.

O aferi “Diploma”, obustavi istrage protiv Dodika u slučaju “Referendum”, “Naerac”, te o tome kako je Tegeltija imenovao sam sebe za člana Komisije za izbor članova CIK-a BiH (što je imalo za cilj rušenje CIK-e a jačanje Dodika i Čovića) opširno je pisano u Žurnalu. A pisalo se i o istrazi koja je vođena u predmetima Pavlovića banka, Bobar banka, aferi “Kilogram zlata”…

A u vrijeme Tegeltijnog mandata pominju se i brojna sporna imenovanja. Neka od tih su imenovanje Dalide Burzić za sutkinju Suda BiH, Vladimira Špoljarića za predsjednika KS Sarajevo, reimenovanje Jadranka Grčevića na poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko, imenovanje tužioca Saše Labotića,  produženje mandata sudiji KS Sarajevo Huseinu Delaliću…

Po izjavi  delegata SBiH Džemala Smajića “Dok je bio na čelu VSTV-a Milan Tegeltija je birao sudije i tužitelje i to je razlog što protiv Dodika nisu poduzimane optužnice.” 

Afere Potkivanje 

Podsjećamo da je Tegeltija, koji je u pravosuđu proveo skoro 20 godina, morao otići sa funkcije predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog lošeg stanja u pravosuđu i niza ličnih skandala, afera, od kojih su najpoznatije “Potkivanje I” i Potkivanje II. Glavni akter ovih afera bio je Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji se u banjalučkoj kafani sastao sa strankom u postupku i razgovarao o aktivnom predmetu pred Tužilaštvom KS. Ovaj predmet (primanje dara i drugih oblika koristi) nazvan je afera Potkivanje 1. U ovoj aferi Tegeltijn kum inspektor SIPA Marko Pandža prima mito da bi uticao na predsjednika VSTV-a da ubrza proces u predmetu biznismena Nermina Ališića, koji se vodio pred Tužilaštvom KS. Afera izlazi na vidjelo u maju 2019.g. kada se pred sudom pokreće proces protiv Aleševića, koji je prijavio korupciju, a akteri afere koji su dali odnosno primili mito su oslobođeni. Afera je otkrila da je 

Tegeltija preko posrednika (službenika SIPA) ubzavao sudske procese. 

U drugom slučaju na video snimku portala Istraga, koji je objavio magazin Žurnal, vidjelo se kako Tegeltija sa članom VSTV-a Milijanom Buhom namješta posao sutkinje sestri bivše članice VSTV-a, što je u javnosti ostalo poznato kao afera “Potkivanje 2”. 

Pod pritiskom javnosti Tegeltija je 10.12.2020. dao ostavku na članstvo u VSTV-u, a pri odlasku iz Sarajeva, u februaru 2021.g. izjavio je “da mu je u Sarajevu ugrožena sigurnost”. A do tada je bio svoj na svome.

Djelovanje pod Američkim sankcijama

Zbog destrukcije BiH, koruptivne sprege i drugih nezakonitosti Milan Tegeltija i njegova supruga su 5.1.2022. stavljeni na američku crnu listu i uvedene im sankcije.Time nije zaustavljeno već je pojačano njegovo destruktivno delovanje protiv BiH.

Kada je u maju 2022.g. predsjednik CIK-a Suad Arnautović najavio mogućnost zabrane na izborima Dodiku, ukoliko ga Visoki predstavnik Schmidt u izvještaju Vijeću sigurnosti UN naznači da krši Ustav BiH i Dejton, 

Tegeltija se obrušio na CIK-u i predsjednika CIK-e Suada Arnautovića, što traje do danas.

Neviđenu hajku pokrenuo je i protiv reisa Kavazovića zbog njegove izjave “moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, koju je dao povodom brutalnog napada na državu i Bošnjake. 

Njegovo zapaženo djelo u sadejstvu sa Dodikovim timom i vladom, koje je naišlo na proteste i opštu osudu javnosti, je kriminilizovanje klevete, prebacivanjem iz građansko -pravnog u krivično -pravno zakonodavstvo Rs.

Savez Dodika i Čovića, ma kolio bio dvoličan, rezultat je interesa, koji se može ostvariti samo u sadejstvu. Na to jasno ukazuje i Tegeltija pa savezništvo sa Čovićem podržava riječima “Srbi i Hrvati su politički saveznici u borbi protiv bošnjačke dominacije”. 

Podsjećamo da je Tegeltija tokom izbornog procesa u oktobru prošle godine dao podršku Osmorci, kasnije Trojci, jer je SDA po njemu osnovu političkih odnosa gradila “nametanjem konflikta i političke tuče.”

Hapšenje šefa OSA Osmana Mehmedagića i  Predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, koga je Tegeltija ustoličio u januaru 2017, ozbiljno je uzdrmalo i zabrinulo ne samo Dodika već i Čovića, jer im ukazuje na mogućnost da se i u BiH riba počinje čistiti od glave.

Pod Tegeltijnom zaštitom 

Sve dok je Milan Tegeltija bio na čelu VSTV-a Dodiku nije smjela faliti ni dlaka s glave. Bio je Dodiku sigurna zaštita i barijera. Sve afere od kupovine vile u Beogradu i propasti Pavlovića i Bobar banke…bile su zataškane i zaustavljeno njihovo procesiranje. To mu Dodik nije zaboravio. Kada je Tegeltija razotkriven i ogoljen morao napustiti svoju privilegovanu poziciju u pravosuđu, Dodik ga je odmah uzeo za svog savjetnika, uzdigao i još bolje nagradio. 

Dolaskom Tegelije u zagrljaj Dodiku izmijenjen je način vladanja masama, a Dodikova rušilačka strategija dobila je na efikasnosti i zamahu. Tegeltija je dobio jednu od ključnih pozicija u Dodikovom timu stručnjaka. Iako djeluje prvenstveno iz sjene, u svakom Dodikovom potezu može se prepoznati njegov rukopis. Svakih desetak dana štancaju se novi zakoni i kreiraju nova zakonska rješenja, sa kojima se jača entitetska državnost Rs, širi i osigurava put ka otcjepljenju i osamostalenju. 

Nakon što je Dodik osigurao vlast u entitetu i proširio je na državu, glavna bitka vodi se protiv Ustavnog suda BiH i za legalizaciju otete državne imovine. U tom cilju, a povodom odluke Ustavnog suda BiH od 23.9.2022. sa kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini Rs Tegeltija navodi: “Rs je vlasnik 49% teritorije BiH i čvrsto ćemo braniti imovinu!”…samo što nije rekao opljačkanu i okupiranu, sa koje su protjerani Bošnjaci. 

Tegeltija u sviti Dodikovih savjetnika

Prema onom što se zna Dodik ima četu savjetnika. Broj aktivnih doseže čak do 21. Prema nekim saznanjima njih 8. je u stalnom radnom odnosu, 12 prima funkcionalni dodatak, a samo jedan radi bez naknade. Uz šefa kabineta Danijela Dragičevića (zamijenio Željku Cvijanović) i šefa protokala Bojana Kojića na platnoj listi je 15 savjetnika i u tome je Dodik apsolutni rekorder. Listu Dodikovih aktuelnih savjetnika i onih koji to više nisu čine: Dragan Kalinić, Nenad Kecmanović, Prokopios Mancuranis, bivši ambasador Grčke u BiH, Cvijeta Tanasić (savjetnik za Brčko Distrikt), Marinko Umičević (privredna pitanja), Pantelija Ćurguz (obavještajno- bezbjedonosna pitanja), Dragoljub Reljić (ustavno-pravna pitanja), Dragan Vuković (siguronosna politika), Radovan Kovačević (unutrašnja politika), Radomir Božić (ekonomska pitanja), Stefan Mitrović (poreski i inspekcijski poslovi), Gordon Milošević, Dijana Gajić, Dalibor Račić, Branislav Okuka, Bojana Vasiljević (javne finansije), Aleksandar Vranješ (politička pitanja),  Pero Simić (informisanje), Biljana Bokić (mediji), Miladin Dragičević (raseljene osobe), Nina Sajić, Ana Trišić-Babić (vanjska politika), Milan Đurđević, Emir Kusturica, Rajko Papović, Rajko Tomaš, Ranko Romić, a tu su još Ognjen Tadić (pravni savjetnik od avgusta 2023), MilanTegeltija i Ante Nobilo (hrvatski advokat -pravni savjetnik)…

Uprkos tome, u novim političkim okolnostima, pod Tegeltijinim kišobranom i sa sve brojnijim timom savjetnika i sljedbenika, Dodik se osjeća sve manje sigurnim, pa traži podršku vani, gladi Putina, miti Orbana…

Sve šira mreža novih državotvornih entitetskih zakona

Sa dolaskom Tegeltije ubrzano se pripremaju, usvajaju i štancaju novi zakoni sa kojima se formira zakonodavno- pravna osnova sa kojom Dodik teži entitet Rs izdvojiti iz države Bosne i Hercegovine. Neki iz tog seta zakona su: Zakon o VSTV-u Rs (3.2.2022), Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS (26.10.2021)- Ukinuo ga Ustavni sud BiH 2.12.2022, Zakon o agenciji za lijekove  i medicinska sredstva RS (20.10.2021), Zakon o katastru  (2018), Zakon o Danu Rs (16.3.2023), Zakon o kriminalizaciji klevete (16.3.2023), Zakon o neprovođenju odluka i zaključaka Ustavnog suda BiH na teritoriji Rs (29.6. 2023), Zakon o nepokretnoj imovini (28.12.2022)- a to je izmijenjeni sadržaj Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti usvojenog  10.2.2022, koji je Ustavni sud BiH 22.9.2022 stavio van snage, a NS Rs je po treći put 19.9.2023. donijela Zakon o imovini, Zakon o imunitetu Rs (2.12.2023), Zakon o sprečavanju sukoba interesa (8.6.2023), Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija – Zakon o stranim agentima (17.9.2023), Zakon o medijima (10.10.2023),… 

Mnogi od ovih zakona smanjuju nadležnost države, pa država slabi, a entitet Rs jača i nadređuje se državi.

Iz Rs najavljuju donošenje – svog Izbornog zakona, po kojem će se izbori ove godine održati u Rs, Zakona o zabrani djelovanja SIPA, suda i tužilaštva BiH na području Rs, jer po njima ove institucije nemaju ustavni osnov, kao ni CIK-a, a prijete donošenjem Deklaracije o odcjepljenju od države BiH, ukoliko se ne ispune zahtjevi koje Dodik postavlja. To je kontinuirani napad na glavne institucije države, ali i na Ustavni sud, Predsjedništvo BiH, CIK,…

Od kad je u Dodikov pravni tim ušao Tegeltija intenzivno se radi na rušenju BiH i secesiji. Ojačan sa Milanom Tegeltijom Dodikov pravni tim uvodi zakonodavnu diktaturu i torturu, rastura BiH zakonodavstvo, osvaja ili ruši organe i institucije, a crtaju se i razmatraju nove mape države, u kojoj je sada i Brčko Distrikt. Postaju opasni ne samo za BiH državu, njene građane, region Balkana, već i EU. Neko ih mora zaustaviti i urazumiti, prije nego bude kasno.

Tegeltijin kišobran je ne samo iznad Dodikove glave, već i iznad neba Rs. Koliko i do kada će ih moći zaštiti moglo bi se uskoro saznati, ne samo zbog procesa koji se pred Sudom BiH vodi protiv Dodika, već i zbog uzavrelog stanja u državi, Ukrajini i na Bliskom istoku. Od toga ovisi da li će zakoni na kojima ubrzano radi i koje donosi Dodikov tim sa Tegeltijom biti ozakonjeni ili će završiti u košu.

Burlington, 14.1.2024        Zijad Bećirević

Related posts

IGK: Četničko okupljanje u Višegradu je ozbiljna prijetnja miru

Editor

Pročitajte rezoluciju o BiH koju predlažu vladajuće stranke u Njemačkoj

BHD Info Desk Administrator

Komšićeva poruka kardinalu Puljiću: Pomolite se i za duše nevino ubijenih žrtava zločinaca Jure Francetića i Maksa Luburića

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment