Svijet

Međunarodni sud pravde u Hagu donio odluku: Izrael mora preduzeti sve mjere da spriječi genocid u Gazi

banner

Međunarodni sud pravde (ICJ) donio je početnu odluku o mjerama protiv Izraela u predmetu u kojem ga je Južnoafrička Republika optužila za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u Pojasu Gaze. Sutkinja Donoghue kaže da neke optužbe protiv Izraela potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu.

Tako Izrael mora izvijestiti sud u roku od mjesec dana o tome što čini kako bi održao naredbu da poduzme sve mjere u okviru svoje moći kako bi spriječio djela genocida u Gazi.

Donoghue je rekla da sud primjećuje da je vojna operacija koju je proveo Izrael rezultirala velikim brojem smrtnih slučajeva i povreda, kao i masovnim razaranjem domova, prisilnim raseljavanjem velike većine stanovništva i velikom štetom na civilnoj infrastrukturi.

Južnoafrička Republika je 11. januara 2024. godine pred najvišim sudom UN-a, Međunarodnim sudom pravde u Haagu, iznijela argumente kojima se tvrdi da Izrael čini genocidna djela u ratu u Gazi, te predstavila 14 zahtjeva koji nalažu obustavljanje zločina i donošenje određenih mjera. Južna Afrika je tražila od suda da brzo donese odluku o hitnim mjerama i zatraži od Izraela da zaustavi vojne aktivnosti, masovno raseljavanje, uskraćivanje hrane, skloništa, vode i osnovne zdravstvene zaštite stanovnicima Gaze.

Danas je sud zaključio da Izrael nije dovoljno osigurao sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida.

Sud, dakle, ne donosi presudu o tome da li Izrael čini genocid u Gazi, već na osnovu analize optužbe i odbrane izdaje privremenu odluku o hitnim mjerama.

Na sudu je rečeno da su Palestinci zaštićena grupa prema konvenciji.

Južna Afrika je tvrdila da Izrael krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, postavljenu na pepelu Drugog svjetskog rata i holokausta. Ono što je Južna Afrika tražila od Međunarodnog suda pravde je, što je najvažnije, privremena mjera prekida vatre.

Iako je sud odlučio da ima mandat za izdavanje hitnih mjera, to ne znači kraj pravnog postupka. Sudski proces će sigurno trajati godinama. Sud ne mora donijeti identične mjere kakve je tražila Južnoafrička Republika.

Današnju odluku donijelo je vijeće od 17 sudija iz: Australije, Brazila, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Jamajke, Japana, Libana, Maroka, Rusije, Slovačke, Somalije, Ugande, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zajedno sa ad hoc sudijama iz Izraela i Južnoafričke Republike (JAR).

AGENCIJE

Related posts

Procurili podaci koliko koštaju vakcine protiv koronavirusa

Editor

Umrla kraljica Elizabeta II, britanskim kraljevstvom vladala je sedam decenija

Editor

NOBELOVA NAGRADA ZA LJUDE IZ BiH: Banjalučanka i Sarajlija spasli milione ljudi od gladi

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment