Regija

UDIK: Godišnjica zločina u Štrpcima

banner

Na današnji dan 1993. godine dogodila se otmica u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu civila iz voza koji je putovao na relaciji Beograd – Bar.

Oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom likvidirani, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore.

“Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u tijeku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, zapovjednik Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, zapovjednik Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića. Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić”, navode iz UDIK-a.

Ističu kako je prošlo dvadeset i devet godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu “samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države”.

“Smatramo da je to nedopustivo i sramotno. Sjećanje na otmicu u Štrpcima je naša permanentna dužnost. Obveza je da tražimo da se na nekadašnjoj Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu, odakle je krenuo voz 671, podigne spomen-ploča koja će svjedočiti o ratnom zločinu počinjenom nad civilima, a koji su prvenstveno bili građani Savezne Republike Jugoslavije”, navode iz UDIK-a.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov, priopćeno je iz UDIK-a.

UDIK

Related posts

Ovo su konkretni uslovi za nesmetani ulazak u Hrvatsku i Sloveniju

Urednik BiH Info Desk

Prazni se i komšiluk: U Srbiji gotovo milion ljudi manje nego prije 11 godina

Urednik BiH Info Desk

ĐULKA MULIĆ-AGIĆ, SJEĆANJE NA HEROINU JEDNOG VREMENA

Editor

Leave a Comment