Regija

U Podgorici otvorena izložba “Priče iz Srebrenice”

banner

Putujuća izložba “Priče iz Srebrenice”, koja govori o predmetima i ličnim pričama žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, otvorena je danas u Informaciono-dokumentacionom centru u Podgorici.

Izložba oslikava egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao i njihova sjećanja na opsadu grada i događaje iz vremena počinjenog genocida. Također, izloženi su i lični predmeti koje su koristile žrtve genocida.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić zahvalio se državi Crnoj Gori što njeguje kulturu sjećanja za sve nevine žrtve ratova.

– Crna Gora je prva u regionu usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici – kazao je ambasador Jukić.

Kustos u Memorijalnom centru Potočari Ahmo Mehmedović kazao je da putujuća izložba ima za cilj da drugim gradovima i zemljama prikaže svjedočanstva o genocidu u Srebrenici.

– Kada pogledate jednu priču, vidite da je takvih osam hiljada priča u Srebrenici i to je pokazatelj teške tragedije koja je zadesila BiH. Ovo nas sve podsjeća šta se dešava sa običnim ljudima kada naiđu ratne strahote – kazao je Mehmedović.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović iskazao je iskreno saosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili nekog u Srebrenici, kao i u drugim zločinima.

– Dužnost svih nas je da se sjećamo prošlosti, kako bismo gradili bolju budućnost – kazao je Radović.

Anadolija

Related posts

Samir Agović o Danu opštine Petnjica

Urednik BiH Info Desk

Vladika Grigorije objasnio odlazak iz Srbije: Moraju biti u stranci da bi dobili posao

Urednik BiH Info Desk

ZAJEDNIČKA POSJETA OTPRAVNICE POSLOVA UKRAJINE I ČLANOVA SAVJETA JU NARODNA BIBLIOTEKA I ČITAONICA ,,NJEGOŠ” SA CETINJA OPŠTINAMA PETNJICA I ROŽAJE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment