BiH dijaspora

CIRIH: OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

banner

U petak 5.jula 2024 godine Helvetiaplatz Zürich / Trg Republike u Cirihu bio je sav u znaku Srebrenice i bosanskohercegovačkih obilježja.

U organizaciji NVO  “ Glas za Bosnu” odrẓ̌an je skup posvećen 11.julu – Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Umjetnički savršeno urađeni simboli Srebrenice od strane Jasmira Osmanovića, izložba radova, jednosatni program, muzički i dokumentarni video klipovi su na najprimjereniji način poslali poruku da je Srebrenica internacionalna priča, da nikad neće biti zaboravljena, osporena, omalovažena.

Naprotiv i uprkos dušmanima, Srebrenica će biti  sve više zastupljenija u međunarodnim krugovima.

Nakon intoniranja drẓ̌avnih himni Ṣ̌vicarske i Bosne i Hercegovine , uslijedio je Srebrenički inferno, koji sam po sebi, svaki put izazove posebne emocije.

Manifestaciju su moderirali Merisa Zahirović i Adnan Jakupović  , a prvi se u ime organizatora prisutnima obratio predsjednik “ GZB”-a   g. Zeid Meṣ̌ić. 

U ime Ambasade Bern skup je pozdravila zamjenica ambasadora g. Dẓ̌eneta Halilović.

Poruke zahvale organizatorima, učesnicima , gostima, poziv na njegovanje kulture sjećanja, obilježavanje ovog i sličnih događaja bitnih za naš narod i državu.

Drẓ̌avni parlamentarac g. Fabian Molina i zastupnica u gradskom vijeću Ciriha g. Sanija Ameti su u svojim obraćanjima poslali izuzetno jake poruke, istakli posebnu važnost usvojene Rezoluciju UN-a u Srebrenici i njenu institucionalnu primjenu i u Švicarskoj.

 Iz njihovih obraćanja je zračila istinska  solidarnost, prijateljstvo i podrška Bosni i Hercegovini, i jako važno imati prave prijatelje u ovoj zemlji.

Posebno treba naglasiti da su oboje švicarskih političara odlično detektovali i ukazali na trenutno stanje i opasnosti u našoj državi i okruženju.

Ohrabruje činjenica da se  pomno prati situacija u našoj zemlji , da retrogradne snage izazivaju prezir međunarodnih faktora i da sigurno neće uspjeti u svojim namjerama.

Jedna od najangaẓ̌ovanijih osoba u dijaspori g. Emir Ramić , direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, putem video linka se obratio auditoriju i poslao jako bitne, prije svega motivirajuće poruke.

Ne posustajati, nego i dalje predano  raditi, uz jake pojedince izgrađivati snaẓ̌ne institucije, a uz timski rad iskoristiti priliku da usvojena Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici što bolje  kapitalizira, na način kako i koliko ona zaslužuje.

Gospodin Mirsad Tokača, direktor i osnivač Istraživačko dokumentacionog centra u Sarajevu  je također govorio o bitnosti održavanja ovakvih događaja, širenja istine i ukazivanju na zločine, posebno u demokrarskim društvima kao što švicarsko, koje treba cijeniti i maksimalno poštovati.

Mensud Alićušić

Cirih – Srebrenica

Related posts

Nađa Memić, od logora u Kalinoviku do inženjerke u Coloradu

BHD Info Desk Administrator

Mostar: Još šest dana za prijavu za glasanje poštom

Urednik BiH Info Desk

Jasmin Grahović Kentucky: Treći put krećemo ispočetka, u 30 sekundi smo izgubili sve

Editor

Leave a Comment