BiH dijaspora

ZAVRŠENO PREDSTAVLJANJE AUTORA I IZDAVAČA IZ DIJASPORE NA 31. MEĐUNARODNOM SAJAMU KNJIGA U SARAJEVU

banner

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine na 31. Međunarodnom sajmu knjiga održanom u Sarajevu od 17.04. do 22.04. 2019. godine bilo  pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva, stručne i naučne literature autora i izdavača koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a žive izvan njenih granica. Ukupno je predstavljeno 25 autora i izdavača iz dijaspore iz 12 država: Slovenije, Švicarske, Holandije, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Belgije, Francuske, Hrvatske, Norveške, Danske, Luksemburga.

Svoja djela su promovisali sljedeći autori: Midhat Ajanović, Milena Rudež, Ismet Bekrić, Jasna Šamić, Dina Mehmedbegović, Izet Muratspahić, Emina Čabaravdić Kamber, Bisera Suljić Boškailo, Safeta Osmičić, Zlatko Lukić, Branko Tomić, Vezuv Bašić, Renata Karadžić, Faiz Softić, Denis Dželić, Mesud Prolić, Nada Golić, Hazeta Salihović Hamzić, Smail Jonuz, Midhat Medić.

Predstavljene su i izdavačke kuće iz dijaspore:  IK „Bosanska riječ“ Tuzla – Wuppertal i IK Una Göteborg, te izdavaštvo organizacija u dijaspori: Savez Banjalučana Švedske, Bošnjački kulturni savez Slovenija, Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ i Savez bh. dopunskih škola u Njemačkoj.

Štand Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u Centru Skenderija bio je izuzetno dobro posjećen tokom čitavog perioda održavanja Sajma. Autori i izdavači, koji svojim djelovanjem u inostranstvu daju veliki doprinos promovisanju bh. kulture u svijetu, zahvalili su Ministarstvu  na podršci u realizaciji ove vrste kulturne saradnje sa dijasporom i naglasili potrebu za nastavkom ovog obostrano korisnog projekta.

Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljene su za kategorije:  umjetnost i arhitektura, uredništvo, najbolje oblikovanje knjige, ilustraciju knjige, najbolji izdavački poduhvat godine, najbolju promociju djela na sajmu i najbolji udžbenik za visoko obrazovanje te za nauku (društvene i prirodne nauke).

Sa zadovoljstvom smo primili vijest da su dva autora iz isljeništva dobila sajamsku nagradu i to:

Milena Rudež iz Danske sa dvoje kolega Danaca  Thorvald Berthelsen i Jane Kabel za uredništvo dvojezične Antologije bosanskohercegovačke poezije / NY LYRIK FRA BOSNIEN-HERCEGOVINA izdavačke kuće Det Poetiske Bureaus Forlag iz Kopenhagena.

Midhat Ajanović iz Švedske za kategoriju umjetnost i arhitektura za knjigu FILM I STRIP.

Više fotografija sa promocije učesnika iz dijaspre na 31. Međunarodnom sajmu knjiga možete pogledati na fb stranici: https://www.facebook.com/dijaspora.mhrr.gov.ba/  

Related posts

Hoće li Banjalučki aerodrom uskoro ostati bez letova Ryanaira?

Urednik BiH Info Desk

U Biznis centru bh. dijaspore održan trening o konkurentnosti na tržištu

Editor

Banjalučanin Samir Heralić vlasnik kompanije VivaColor u Beču: Svijetao primjer kako naši ljudi postižu zapažene karijere u dijaspori

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment