BiH dijaspora

Karantin u hotelu “Tuzla“ napustili su svi studenti koji su početkom aprila stigli iz Njemačke i Francuske

banner

Prema riječima menadžera hotela Predraga Blažanovića, dvosedmična izolacija istekla je za 63 studenta koji su se vratili iz Njemačke, te devet iz Francuske.

– Jutros je pristiglo 70 novih bh. državljana koji su u karantin dovezeni s graničnog prelaza u Orašju. Trenutno je na tri sprata našeg hotela u izolaciji smješteno stotinjak osoba. Humanitarna organizacija ‘Emaus’ dostavlja im hranu i ostale potrepštine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federacije BiH – kazao je Blažanović za Fenu.

U hotelu “Tehnograd“ u Tuzli, drugom karantinu po veličini u Tuzli, trenutno se nalazi oko 70 osoba, među kojima i tridesetak vozača koji su se vratili iz Slovenije.

– Svi smo još tu, nema ništa novo, osim što smo od ministrice zdravlja TK Dajane Čolić dobili obavijest da ćemo sutra biti testirani. Nadamo se da bi, ako sve prođe u redu, do subote mogli otići kućama. Ali, s obzirom na dosadašnja iskustva, ko zna do kada ćemo ostati u karantinu – izjavio je Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Prema podacima Kantonalne uprave CZ, jučer je u Tuzlu s graničnih prelaza Brčko i Orašje stiglo 106 novih bh. državljana, od kojih je pedesetak smješteno u paviljon 1 Studentskog centra, a ostali u karantin hotela “Tuzla“.

Direktor Kantonalne uprave CZ TK Zoran Jovanović potvrdio je za medije da je jučer s graničnog prelaza Orašje vraćena 101 osoba. Radi se o bh. državljanima koji su namjeravali otputovati u Belgiju, ali im nije omogućen prelazak granice.

Zbog nedostatka prostora za karantinski smještaj, Kantonalna uprava CZ TK uputila je poziv svim zainteresovanim pravnim licima s područja ovog kantona, a koji raspolažu adekvatnim smještajnim kapacitetima s minimalno 50 soba, da dostave ponude o cijeni smještaja.  

– Poželjno je da pravna lica koja se prijave mogu da organizuju cjelodnevnu ishranu za osobe koje će biti smještene u tim objektima, te da posjeduju odgovarajući parking, navedeno je u javnom pozivu. 

Related posts

Italija: Sarajlija Nermin Fazlagić govori deset stranih jezika

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Vlada Kanade uputila čestitke građanima i narodima BiH

Editor

Hvala bh. političarima: U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment