BiH dijaspora Najčitanije

“KLUB 100 – PLUS”: Gospodine Inzko omogućite stanovnicima BiH življenje na principima Povelje UN

Otvoreno pismo građanske inicijativa “KLUB 100 – PLUS” Visokom predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku

U BiH je na sceni latentno kršenje pravnih i moralnih evropskih normi!

Gospodine Inzko,

danas je 12. august 2020. tačno dva mjeseca otkako Vam je uručena “Peticija 8372” građanske inicijativa “KLUB 100 – PLUS” kojom se od Vas kao glavnog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini,
tražilo da primijenite Bonske ovlasti i da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametnete zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Vaša ekselencijo, uvaženi gospodine Visoki predstavniče,

Vaša pozicija Visokog predstavnika i ovlasti koje imate u provođenju Dejtonskog sporazuma, primorale su nas inicijatore, članove i potpisnike “Peticija 8372” građanske inicijativa “KLUBA 100 plus” da Vam se obratimo sa zahtjevom da svim građanima BiH, pripadnicima svih naroda koji žive na njenoj teritoriji, omogućite življenje na principima Povelje UN i principima suživota ustanovljenog u prijedlogu teksta Evropskog Ustava ratificiranog Lisabonskom poveljom.
I Vi i mi smo svjesni da se država BiH suočava sa nizom problema uslovljenih nepotizmom, nesposobnošću i ličnim interesima vladajućih stranaka, ali i nepovezane opozicije. Rješavanje tih problema, nama je jasno, da je jedino moguće eventualnom promjenom vladajućih struktura i nekim novim razmišljanjima i djelovanjima isključivo u interesu naroda i države. Vrijeme je na strani nekih zdravih snaga.
Ali ono što zabrinjava svakog poštenog i svjesnog građanina BiH i Evrope, čiji je BiH sastavni dio, je besramno veličanje najvećih zlotvora i krvnika koje je moderna Evropa zabilježila. BiH je u okruženju zemalja koje otvoreno negiraju evropske integracije, koje otvoreno negiraju antifašističku borbu Evrope, koje staju na stranu onih koje je Evropa osudila za najgora djela protiv čovjeka i čovječnosti. BiH je živi svjedok ponavljanja najmračnijih zločina koje su najveće međunarodne instance osudile i prezrele.
U BiH je na sceni latentno kršenje pravnih i moralnih evropskih normi. Ne dozvolite da budete i Vi dio toga. Vi možete Bosnu i Hercegovinu prikazati Evropi kao zemlju koja želi ići naprijed i biti i ostati dio Evrope kojoj i pripada ne samo geografski, već i kulturološki.
Zato od Vas tražimo da bez odlaganja nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i veličanja ratnih zločina i zločinaca. Jer negiranje genocida, veličanje ratnih zločina i zločinaca, dio je smišljene politike rušenja države Bosne i Hercegovine uz otvorene prijetnje novim genocidom, što i Vi svaki dan čujete. To je korijen svih nesporazuma i nesuglasica. To je uslov demokratskog prosperiteta, zato svako vaše odlaganje može biti fatalno za narod, Državu BiH, ali i cijeli region, jer dobro znamo i pamtimo šta su sve ’90-tih mračne sile počinile i šta su još spremne počiniti!

S poštovanjem,

„KLUB 100-PLUS“

Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.
Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

BHDINFODESK

Related posts

Zijad Bećirević, bosansko-dubički i bosansko-hercegovački novinar u egzilu: BOSNA JE MOJA LJUBAV I MOJA RANA

OBILJEŽAVANJE DANA NEZAVISNOSTI: SEVDAH U STUTTGARTU, ODLIČAN VJERSKI PROGRAM U KIRCHHEIM TECKU

Editor

Fondacija za bolju budućnost BiH uvezuje dijasporu s bh. kompanijama

1 comment

Leave a Comment