BiH dijaspora

Toronto: Mostarka dobila prestižnu nagradu za ćelijska i biomolekularna istraživanja

Postdoktorska istraživačica Marina Musa iz Mostara nagrađena je Charles H. stipendijom za 2021. godinu.

Kako se navodi u obrazloženju, stipendijom, odnosno prestižnom godišnjom nagradom odaje se priznanje izvanrednom postdoktorskom kandidatu na Univerzitetu u Torontu, Donnelly Center za ćelijska i biomolekularna društveno korisna istraživanja.

Stipendija, koju je dodijelila Charles H. Best fondacija, uručuje se u znak sjećanja na tog američko-kanadskog naučnika, jednog od suotkrivača inzulina.

Musa se pridružila laboratoriji Andyja Frasera, profesora molekularne genetike u Donnelly Centeru, kako bi proučavala metabolizam parazita koji inficira crijeva oko milijarde ljudi širom svijeta, uglavnom u siromašnim zemljama gdje imaju dugotrajne učinke na razvoj zdravlja. U međuvremenu, sve veća rezistencija parazita na postojeće lijekove znači da su hitno potrebni novi.

Musa istražuje kako bakterije u crijevima ili mikrobiom doprinose infekciji. Njen je cilj identificirati spojeve koje proizvode bakterije koje su ključne za opstanak parazita unutar crijeva domaćina.

– Ono što proučavamo u biti je biološka zagonetka s domaćinom, parazitom i mikrobiomom koji utječu jedni na druge – kazala je Musa.

Dodala je kako postoji mnogo varijabilnosti i nesigurnosti, a ovo je veliko ohrabrenje za nastavak istraživanja.

– Jako sam uzbuđena kad vidim kamo nas ovaj projekt vodi u budućnosti – navela je.

Fena

Related posts

Ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović predao akreditivna pisma Njenom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

Birmingham: Bosanka među prvim osobama koje su dobile vakcinu

Urednik BiH Info Desk

Sarajlija dr. Milomir Ninković: Jedan od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga na svijetu postao predsjednik Evropske asocijacije plastičnih hirurga

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment