BiH dijaspora

Švedska: Proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Eslövu za nezaborav

banner

Više od 150 osoba, bogat program i prelijepa akademija sa djecom i mladima koji BiH nose u srcu usred Južne Švedske. Pozdravi linkom Željka Komšića i Elvire Dilberović.

Piše: Fikret Tufek

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Eslövu 3. mart 2023. godine, u Röda huset Berga, ostaje za nezaborav: program svečane akademije bio je lijep, originalan i šarmantan, nadahnut bh. mladošću usred Južne Švedske, gdje su se orile bh. pjesme i igre, pred više od 150 prisutnih, u sali u kojoj se više stajalo, igralo i pjevalo, nego sjedilo, jer je BiH u malom bila usred Južne Švedske.

Nastupilo je oko 110 učesnika, samo djeca i omladina iz bh. udruženja: BKF „Sarajevo“ Malmö (55), predsjednica Nermina Hrvačić, „Ljiljan“ Landskrona (30), predsjednik Zijad Džamastagić i „Rubin“ Eslöv (25), predsjednik Tarik Rašović.

Organizator akademije bila je Oblasna organizacija bh. udruženja Južna Švedska (Skåne län), uz pomoć Saveza bh. udruženja u Švedskoj, dok je pravi domaćin bilo bh. udruženje „Rubin“ Eslöv.

Nakon uvodnog dijela i kratkog osvrta na historijat BiH i Dana nezavisnosti, o čemu je govorio voditelj programa, novinar prof. Fikret Tufek, intonirana je himna Bosne i Hercegovine.

Linkom su se skupu obratili, na velikom platnu, ambasadorica BiH u Švedskoj dr. Elvira Dilberović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u organizaciji Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Dr. Elvira Dilberović, ambasadorica BiH Stockholm

– Drago mi je da vas se toliko okupilo, sve vas pozdravljam i želim vam sretan Dan nezavisnoti BIH. U Švedskoj je više od 100.000 građana iz BiH i oni su najbolje integrisana i organizirana doseljenička grupa. Baš je ovo primjer kako se djeca i mladi druže i tako njeguju tradicije na svoju domovinu BiH. Sa Savezom bh. udruženja u Švedskoj imamo uzornu suradnju, što je na ponos svih nas.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

–Djelovanje bh. građana u inozemstvu najbolji je način čuvanja bh. tradicija, kulture, običaja i maternjeg jezika. Savez bh. udruženja u Švedskoj baš je dobar primjer takvog djelovanja. Koristim priliku da vam čestitam Dan neovisnosti BiH u cijeloj Švedskoj i Europi.

Mehmed Ćalam

– Oblasna organizacija Skåne län ima 2.169 članova u 10 bh. udruženja, u 6 gradova Južne Švedske: Malmö, Helsingborg, Landskrona, Trelleborg, Ystad, Eslöv, činimo sve da se družimo i sačuvamo vrijednosti bh. kulture, običaja i jezika.

Kenan Jašarspahić

– Savez bh. udruženja u Švedskoj danas ima oko 7.600 članova u 40 bh. udruženja u 39 švedskih gradova. Dobro smo organizirani, među najmasovnijima i najboljima u SSD BiH. Ovakva okupljanja uz njegovanja značajnih bh. datuma su naš način da odamo poštovanje domovini BiH.

Osman Halilović, IZB džemat Eslöv

– Ovakvih priredbi nam treba više, oduševljen sam djecom i omladinom i prelijepim programom…

Sretan Dan nezavisnosti

Voditelj programa potom je govorio o značaju i nastanku Dana nezavisnosti BiH kazavši:

– Bez domovine čovjek nije ništa. Mi imamo svoju domovinu, gdje smo rođeni ili odakle potičemo: BiH, čiju nezavisnost ili neovisnost obilježavamo svakog 1. marta, sjećajući se na referendum o nezavisnosti 29. februara i 1. marta 1992., prije 31 godinu, koji je proveden na osnovu mišljenja Badinterove komisije iz decembru 1991., o disoluciji SFRJ i preporuke Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji u završnoj fazi.

Onda je uslijedila čestitka: Poštovani i dragi gosti: Sretan vam 1. mart – Dan nezavisnosti BiH!

Ima jedna zemlja od Une do Drine…- Branko Ćopić

Ima negdje, Zemlja jedna, Plemenita, topla, čedna; Ima jedna Zemlja snena, Lijepa, nježna, kao Žena!

Ima jedna rajska bašta. U kojoj se voli, prašta; U toj bašti ruža rosna, Ima jedna Zemlja Bosna!

Priznavanje BiH

BiH je priznata početkom agresije 1992.: prvo Bugarska 31/1, Turska 6/2, Španija 12/3, Libija 17/3, Iran 31/3, Njemačka i EEZ 6/4, SAD 7/4, dok je u UN BiH primljena 22. maja 1992., nakon čega je došlo do rata na širim prostorima SFRJ i agresije na BiH. Zakon o 1. martu donijela je Skupština RBiH 28. februara 1995., a ukaz o proglašenju Zakona o 1. martu kao Danu nezavisnosti potpisao je predsjednik Alija Izetbegović 6. marta 1995; prvi put Dan nezavisnosti proslavljen je prije 28 godina: 7. aprila 1995. godine. U bližoj historiji 1. mart obilježavamo kao Dan nezavisnosti i važno je da djeca i omladina znaju kakav značaj ima taj praznik, tim više što živimo u Švedskoj, našoj drugoj domovini.

BiH postoji više od hiljadu godina

Nezavisnost znači slobodu. Voljeti domovinu znači postojati. BiH postoji preko 10 stoljeća; još iz 10. Stoljeća potiče Humačka ploča, dokument koji svjedoči o mileniju bosanskog jezika; najstariji pisani spomenik napisan je bosančicom i zove se Povelja Kulina bana iz 1189. godine.

Bogat program u znaku djece i omladine

Program je bio ispunjen pričama, recitacijama, horskim pjesmama i folklornim izvedbama, sve u znaku Bosne i Hercegovine, draž su davala djeca mlađi juniori i omladina, sve je u znaku mladosti.

BKF ”Sarajevo” izveo je najviše tačaka i oduševio: hor je izveo ”S one strane plive” (Ajla, Lejla, Belma i Vildana); potom su nastupili zajedno 15 članova hora i racitatora s pjesmom „Mojoj domivni“; recitacija „Ti si svjetlost duše“ (Lejla, Sanna, Belma i Ajla); recitacija „Moja domovina“ (Adin i Amar); recitacija „Čovječe“ (Belma, Amel, Lejla, Sanna i Ajla) i recitacije „Emina“ i „Bubamara“ (Sara Pivić 8 godina), sve uz pomoće entuzijasta Zlatan Bukić i Inele Gorović.

”Liljan” Landskrona: Folklor je izveo „Bosanske igre“ sa 12 djece u predivnim bosanskim nošnjama u koreografiji Selme Novljaković i Adine Bešić, publika je bila oduševljena pa su ih na kraju programa ponovo tražili aplauzom i na „bis“ te su oni ponovo izveli splet bosanskih igara.

”Rubin” Eslöv: Moderni ples je izveden sa 9 članova (od čega 4 dječaka i 5 djevojčica), publika je s njima plesala i podržavala ih aplauzom: potom su folkloraši izveli „Bošnjačke igre iz Bosne“, sve u koreografiji Bešira Rašovića, koji je oduševio publiku sa modernim plesom i još više s folklorom..!

Bešir Rašović, organizator i domaćin „Rubin“ Eslöv

– Lijepo, prelijepo, uplašio nas je ovoliki odziv pa je bilo malo tijesno, ali i toliko lijepo, da ovo ostaje za nezaborav. Obezbijedili smo djeci omladini večeru i sokove, hvala svima. Ovo je lijepo druženje jer ga čine bh. djeca i omladina, a nakon akademije imali smo i zabavu uz Dan žena.

BHRF Press / (20+) Facebook

Related posts

Barcelona: U 36. godini preminuo Sarajlija Selver Džigal

Urednik BiH Info Desk

Komšić primio predstavnike Saveza bh. udruženja iz Kraljevine Švedske

Editor

New York: Specijalno prikazivanje filma Jasmile Žbanić “QUO VADIS, AIDA?”

Editor

Leave a Comment