BiH

Podignuta optužnica protiv sedam pripadnika VRs-a zbog genocida: Ubijeno 65 Bošnjaka iz Srebrenice

banner

Tužitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigli su optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi: 1. Vujović Ratko, zv. “Rara”, rođen 1967. godine u Bileći, 2. Vlačić Ljubomir, zv.”Buba”, rođen 1957. godine u Šekovićima, 3. Pepić Vitomir, zv.”Vito”, rođen 1953. godine u Kladnju, 4. Ognjenović Milovan, rođen 1952. godine u Šekovićima, 5. Višković Goran, zv. “Vjetar”, rođen 1954. godine u Vlasenici, 6. Dupljanin Željko, zv. “Krnjo”, rođen 1975. godine u Han Pijesku i 7. Golijanin Vlastimir, rođen 1974. godine u Han Pijesku.

Optuženi se terete da su kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa, Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRs, na području općina Šekovići i Vlasenica, u periodu od 15.07. do 23.07.1995. godine, sudjelovali u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom ARBiH, njihovom zatočenju u zatvoru Sušica i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije, gdje je izvršeno strijeljanje i ubojstvo, te tijela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Na navedeni način izvršena su strijeljanja i ubojstva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno 6 žrtava među kojima i jedna žena.

Tijela žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba, ubijenih na ove tri lokacije.

Optuženi se trerete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima Udruženog zločinačkog pothvata, u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno
djelo genocida iz članka 171. točka a) i b), Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina
materijalnih dokaza.

Optužnica u ovom predmetu realizirana je uz komunikaciju i suradnju sa tužiteljstvom pri MRMKS. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Patria

Related posts

Prekogranična saradnja: Dubrovčani kupuju nekretnine i grobnice u Trebinju

Editor

Denis Zvizdić napustio SDA: Odluka nije bila laka

Urednik BiH Info Desk

Završena sjednica: PIC pozvao političke lidere da prestanu veličati ratne zločinace i poricati genocid

Editor

Leave a Comment