BiH dijaspora

Ṣ̌VICARSKA: U SUSRET 11.JULU 

banner

Nizom manifestacija u Ṣ̌vicarskoj  će se obiljeẓ̌iti 11.juli , Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kroz različite forme iskazivanja, kroz različite načine obraćanja a sa jednom misijom,cilj je  poslati jasnu i jedinstvenu poruku:

 Don’t forget  Srebrenica- Ne zaboravimo Srebrenicu.

Prva u nizu manifestacija počinje u subotu 29. juna u centralnoj Ṣ̌vicarskoj u gradu Zug. 

Treću godinu zaredom ovdaṣ̌nji dẓ̌emat  Zug organizira mirnu ṣ̌etnju u jednom od vaẓ̌nijih kantona/ gradova Ṣ̌vicarske, mjestu koje je poznato kao sjediṣ̌te mnogih međunarodnih kompanija.

Već u nedjelju 30.juna u zapadnoj Ṣ̌vicarskoj se odrẓ̌ava “ Marṣ̌ sjećanja”, koga tradicionalno i na visokom nivou organizuje dẓ̌emat Neuchatel.

U petak, 5.jula na poznatom Helvetiaplatz u Zürichu u organizaciji NVO “ Glas za Bosnu”, se odrẓ̌ava miting sa respektabilnim gostima iz bosanskohrrcegovačkog  druṣ̌tva , predstavnika ambasade i ṣ̌vicarskih političara.

Zavrṣ̌ni skup posvećen genocidu u Srebrenici odrẓ̌at će se u organizaciji dẓ̌emata Ẓ̌eneva i to , kako i priliči, upravo  11.jula i to centralnom trgu ispred sjediṣ̌ta Ujedinjenih nacija.

S obzirom da je ovo prvi put da se i sluẓ̌beno 11.juli uvrstio u Međunarodni kalendar UN kao Dan sjećanja na genocid  u Srebrenici, zasigurno da će se iz niza ovih manifrstacija napraviti sinergija, te da će sljedeće godine, tridesetogodiṣ̌njica genocida u Srebrenici biti održana nekom centralnom manifestacijom, a bilo bi najpriličnije  to uraditi u Brrnu, glavnom gradu Ṣ̌vicarske.

Njegovanje kulture sjećanja je minimum duga prema ẓ̌rtvama genocida i njihovih najbliẓ̌ih.

Mensud Alićušić /BHDINFODESK

Related posts

Mladi arhitekti Alen i Marija Čeleketić u Austriji objavili knjigu „Ponovno otkriće olimpijskog Sarajeva“

Editor

Delegacija iz Australije posjetila KSBiH, Čolan: Zahvaljujući njima, više ne moramo brinuti o troškovima smještaja ženske selekcije

Urednik BiH Info Desk

Alma Mustafić: Zainteresovanost javnosti za genocid u Srebrenici se svodi samo na 11. juli

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment