Pogledi

Institut za istraživanje genocida Kanada osuđuje hapšenje Edina Vranja u Srbiji

banner

Pozivamo sve patriotske snage u i van Bosne i Hercegovine da zaštite prava i interesa bosanskohercegovačkih državljana te da tome pristupe na krajnje ozbiljan način. Ovaj čin Srbije, suprotan univerzalnim nadležnostima u procesuiranju ratnih zločina, predstavlja jasan dokaz kontinuiteta agresije Srbije na Bosnu i Hercegovinu, ovoga puta pravna i diplomatska agresija. 

Edin Vranj je, nakon Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, treći pripadnik vojnih i policijskih snaga Republike Bosne i Hercegovine koji su u protekle tri godine uhapšeni u Srbiji, bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, ili Međunarodni krivični sud u Hagu, smatrale za shodno pokrenuti njegovo procesuiranje. Smatramo da su svi srbijanski zahtjevi ove vrste politički motivisani. Ta motivacija je, uostalom, i pravosnažno potvrđena presudama u predmetima Srbija protiv Jovana Divjaka i Ejupa Ganića.

Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga Republike Bosne i Hercegovine, jasno ukazuje da je kontinuirani cilj Srbije pokušaj da se promijeni sadržaj historijskih, sudskih i naučnih činjenica o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv Bošnjaka. Hapšenja građana Bosne i Hercegovine su posebno intezivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u Bosni i Hercegovini prešlo u fazu njihovog veličanja. Radi se o nezapamćenom iživljavanju kako na državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, tako i na preživjelim žrtvama agresije i genocida. Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo učesnice u međunarodnim oružanim sukobima. Danas Srbija nastavlja da provodi svoj ratni plan, podjele države Bosne i Hercegovine  kroz progon građana Bosne i Hercegovine.

Činjenica je da je Međunarodni sud pravde  presudio da su Srbija i Crna Gora prekršile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. I ako je presuda po mišljenju naučnih autorireta nauke o genocidu nepotpuna, ona jasno uključuje činjenicu da je prekršena Konvencija o genocidu. Dobrosusjedski odnosi, mir i demokratija mogu se graditi samo na istini i pravdi, a ne na nepotpunim informacijama, poluistinama i poricanju genocida i poricanju države.

Borba za jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima genocida i negatorima države Bosne i Hercegovine da hiljadugodišnja bosanskohercegovačka država nikada neće nestati, nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti. Ostajemo uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza, u ime budućnosti bez agresije i genocida. Bosna i Hercegovina će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

POGLED IZ AMERIKE: HAJKA NA ALKALAJA

Editor

(Video) Zašto ljudi odlaze iz BiH? – Izbor između sigurnosti i mitomanije

BHD Info Desk Administrator

Lakše će efendija Mahić predeverati sa srpskom policijom i mitomanijom, nego sa snishodljivim Sarajevom!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment