BiH dijaspora

Beč: Javnim skupom obilježen Dana bijelih traka

banner

Povodom Dana bijelih traka, na Heldenplatzu u Beču održan je javni skup na kojem se okupilo nekoliko stotina građana. Prisutnim su se obratili ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić, umjetnica Anita Zečić, politolog Vedran Džihić, Fadila Arnautović. Voditeljica programa je bila Amila Crnalić, a u programu je učestvovao i hor Mimoze.

“Trideset godina kasnije želimo da odamo počast žrtvama Prijedora, njih 3.176, među njima i 102 djece. Naša dužnost a i obaveza je da nikad ne zaboravimo ni Keraterm, ni Tomašicu, ni Omarsku. Odluka prijedorskih vlasti tog 31. marta 1992.godine da se svo nesrpsko stanovništvo (Bošnjaci i Hrvati) može kretati samo sa bijelim trakama na rukama, a da kuće obilježe bijelim zastavama, je zasigurno jedan od najstrahovitijih događaja u novijoj historiji”, rekao je ambasador Kemal Kozarić.

Na Heldenplatzu je postavljena i instalacija spomenika Prijedor 92 umjetnice Anite Zečić.

“Ovaj moj projekt posvećen je žrtvama rata u Prijedoru. Svrha moje postavke je simulacija situacije koja nastaje kada se ljudi nalaze u zatvorenom prostoru i panika koja tada nastaje. Osjećaja nemoći za bjekstvo, osjećaja kako je to biti uhvaćen i zatvoren. Ovo je samo mali dio osjećaja koji su zatvorenici logora doživljavali”, kazala je Anita Zečić.

Organizator javnog skupa bio je Savez bh. udruženja u Austriji – Consilium Bosniacum.

BHDINFODESK

Related posts

Perth: Uz Dan državnosti BHKR Centar obilježio četvrt vijeka uspješnog rada

Urednik BiH Info Desk

Austria: Objavljen fotorobot ubice Cazinjanina Samira Halkića

SSDBIH: KONKURS ZA DOMAĆINA 19. SP DIJASPORE BiH U FUTSALU

Leave a Comment