BiH dijaspora

BOSANSKO AKADEMSKO DRUŠTVO U AUSTRIJI: SVOJIM SPONZORSTVOM PODRŽITE ROĐENDAN BOSNE I USPOSTAVU OBRAZOVNOG FONDA

banner

Bosansko akademsko društvo u Austriji obilježava godišnjicu potpisivanja Povelje bana Kulina (29. avgust 1189.) kao rođendan Bosne. Ovaj dokument, najstariji pisani dokument jednog južnoslavenskog vladara, svjedoči o Bosni kao državi još od 12. stoljeća. Kasnije je Bosna pod vladavinom kralja Tvrtka, do dolaska Osmanlija, bila najrazvijenija država na Balkanu. Manifestacija ima za cilj prikazati bosansku historiju evropskoj javnosti u njenim svijetlim trenucima u svim epohama, kao i ojačati svijest novim generacijama o postojanosti i državnosti Bosne.

  1. godina je jubilarna godina, 830. rođendan Bosne i 25. rođendan našeg Društva, a svečanost povodom ovog jubileja obavit će se 11. oktobra 2019. u diplomatskoj akademiji u Beču.

(Dio prošlogodišnjeg obilježavanja 829. rođendana Bosne možete vidjeti na našem youtube kanalu:

https://www.youtube.com/watch?v=7l_WNBtwm60 )

Osim njegovanja bosanske historije i kulture, u svom radu posvećujemo veliku pažnju obrazovanju. Jedan od velikih projekata kojeg smo realizirali jeste priznanje bosanskog jezika u Austriji.

Ove godine, odlučili smo formirati fond za obrazovanje za šta nam treba Vaša podrška. Iz ovog fonda će se našim najboljim studentima koji studiraju na austrijskim univerzitetima, dodjeljivati novčane nagrade.

Naš cilj je podržati obrazovanje kao kontinuiran proces, jer samo obrazovana Bosna će napredovati u budućnosti. Mi nismo naslijedili Bosnu od naših predaka, već smo je posudili od budućih generacija i od nas će zavisiti kakvu Bosnu ćemo ostaviti iza nas.

Budite dio ovog značajnog projekta, jer:

„Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet.“

(Nelson Mendela)

Obilježavanje rođendana Bosne kao i fond nagrada za najbolje studente možete podržati svojim sponzorstvom:

Gesellschaft Bosnischer Akademiker in Österreich

Bank: BAWAG

BIC: BAWAATWW

IBAN: AT77 1400 0051 1084 5164

Bosansko akademsko društvo u Austriji je zahvalno za svaku sugestiju i prijedlog koji doprinosi uspješnom radu. Više informacija možete dobiti na:

http://www.bhakademiker.org

Related posts

Wizz Air naredne sedmice pokreće nove linije ka evropskim destinacijama

Editor

Mersiha Husagić (29): Od izbjeglice do poznate glumice

BHD Info Desk Administrator

Göteborg: Bh. savez mladih u Švedskoj obilježava četvrt vijeka rada

Editor

Leave a Comment